Nomads

  • Svensk titel: Nomads
  • Originaltitel: Nomads
  • Speltid (min): 91
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-03-04
  • Tagline: A Chilling Tale Of Supernatural Evil

Recension - Blu-ray/DVD

Det börjar närma sig slutet på ett hårt och slitsamt 36-timmars arbetspass för läkaren Eileen Flax och hon längtar efter att få gå hem och sova lite. Men innan hon får en chans att koppla av får hon en fullkomligt galen patient på halsen, bokstavligen. Denna sönderslagna galning som skriker på franska biter henne nämligen i halsen innan han avlider på sin brits. Chockad tas Eileen hand om sina kollegor som syr ihop såret innan hon skickas hem. Men mardrömmen har bara börjat...

Efter bettet börjar Eileen nämligen få visioner, och hon erfar snart att de syner som utspelas i hennes huvud är tagna rakt ifrån den galne mannens liv. Hon får reda på att mannen var den världsberömde antropologen Pommier, specialist på olika nomadfolk och nyligen inflyttad i Los Angeles. Eileen får genom sina syner uppleva Pommiers sista veckor i livet, hur han och hans fru förföljdes av ett gäng mystiska punkare och hur det drev honom till vansinne. Ingenting är vad det verkar...

”Nomads” är John McTiernans regidebut. Den gjorde inte mycket väsen av sig på biograferna men har genom åren fått en smärre kultstämpel. McTiernan själv gick vidare och regisserade filmer som ”Predator”, ”Die Hard” och ”Jakten på Röd Oktober” åren efter och är minst sagt ett etablerat namn i Hollywood. Redan i ”Nomads” visar han prov på sin talang som regissör och manusförfattare, och även om filmen inte är helt felfri håller den hög klass rakt igenom och känns stabil och välgjord.

I huvudrollerna ser vi Lesley-Anne Down som Eileen och Pierce Brosnan som Pommier. Filmen spelades in under Brosnans ”Remington Steele”-period men han ser inte lika välpolerad ut här. Vi bjuds på en lite mer vildvuxen Brosnan, med lite längre hår och ett schysst skägg. Skjortan är dock lika uppknäppt som alltid, allt för damernas skull... Både Down och Brosnan gör bra ifrån sig och fungerar fint i sina roller. I övrigt är det inte många kända ansikten i rollistan, men jag måste ändå nämna den gamle 80-talsidolen Adam Ant som spelar punkarnas ledare.

Musiken i filmen är värd att tas upp. När jag såg att det var Bill Conti som låg bakom musiken blev jag väldigt nyfiken (Conti gjorde bland annat musiken till ”Rocky”, ”Karate Kid” och mycket, mycket mer) men under filmens gång kändes det inte alls som typisk Conti. Det var mycket elgitarrsolon a’la 80-talets hårdrock men när jag såg vem Conti arbetat med ramlade poletten ner. Det är ingen mindre än legenden Ted Nugent från Damn Yankees som hanterar guran och har skrivit musiken tillsammans med Conti.

Jag hade aldrig hört talas om ”Nomads” innan jag fick hem filmen i brevlådan, något som kändes konstigt med tanke på att jag gillar det mesta både McTiernan och Brosnan har gjort. Därför hade jag inte heller en aning om vad jag hade att vänta mig. Jag blev definitivt inte besviken, ”Nomads” är en riktigt spännande film med ett slut som jag inte kunde förutsäga halvvägs in i filmen och bara det lyfter den rejält i min bok. Den har förvisso inte åldrats helt med värdighet (80-talsprodukter gör sällan det) och betyget är inte långt ifrån en fyra men räcker inte hela vägen dit. En riktigt stark trea blir det till denna spännande thriller med övernaturliga inslag.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer