Marco Polo

  • Speltid (min): 450
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-02-25
  • Tagline: The world was his destination

Recension - Blu-ray/DVD

Det här är den påkostade episka miniserien om den legendariska äventyraren, Marco Polo. 1983 visades miniserien ”Marco Polo” för första gången i svensk television och nu har den kommit på dvd.

Venetianska Marco Polo levde mellan 1254-1324. Vi får följa Polo redan som liten. Polo drömmer i unga år om upptäcktsresor och fjärran länder och blev mannen som seglade ända från Italien till okända Mongolriket. En fjärran resa som varade i 24 år. Det andra trodde var omöjligt genomförde han och upplevde häpnandeväckande saker.

I början av 1300-talet har Polo precis återvänt från sitt äventyr och blivit rekryterad av den venetianska flottan. I en strid om handeln i Medelhavet mellan Venedig och Genua befinner sig Polo på ett skepp. De överrumplas helt av sin fiende och många får sätta livet till men Polo och några andra klarar sig undan med livet i behåll men blir tillfångatagna och fängslade.

Det är i fängelset som Polo börjar anteckna sina upplevelser genom åren. En fascinerande historia, med resor över världsdelarna, börjar växa fram. Han berättar om platser som för den tiden var helt okända som han utforskat och upptäckt. Han fascinerades av allt som han skådat på sina resor, okända miljöer, djur och växter. Även många spännande möten och konflikter berättas.

”Marco Polo” är en väldigt påkostad miniserie. Det tog flera år att tillverka de tusentals kostymerna. Detta har medfört att kostymerna känns väldigt genuina. De Brittiska skådespelarna gör starka insatser. Musiken av Ennio Morricone är storslagen. Vyerna som kameran sveper över från Mongoliet, Kina, Italien m.m. är fantastiska. Visst andas hela serien 80-tals produktion. Men gillar man historiska epiloger och kan bortse från 80-tals känslan, kommer man även att gilla denna box som i många fall är en storslagen äventyrsserie.

Jenny Ahlm

Kommentarer