Resident Evil: Degeneration

  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-02-25

Recension - Blu-ray/DVD

De hjältemodiga zombieexperterna Leon S. Kennedy och Claire Redfield, kända från tv-spelet ”Resident Evil 2”, återförenas i denna datoranimerade långfilm. Naturligtvis dricker de inte te ihop och slappar i hängmattan eftersom en ny virusfara blossar upp på en fridfull flygplats.

Recensentens relation till ”Resident Evil”? Har spelat och uppskattat originaltrilogin till PS1 (och ett sidospår till PS2). Gillar även spelfilmerna med Milla Jovovich, särskilt ettan. Ogillar däremot det klonade slutet i trean, ”Resident Evil: Extinction”.

När nu en helt datoranimerad Resident Evil-rulle släpps på dvd så är det säkerligen en motreaktion på att spelfilmerna, med Alice i täten, hade för lite med spelen att göra, enligt vissa hardcorefans. Det var inte alla som accepterade att filmmakarna hittade på en ny hjältinna (Alice) istället för att använda de befintliga brudarna från tv-spelen (Jill och Claire), även om de dök upp i uppföljarna. Det är inget snack om att tv-spelspubliken är ”Degenerations” målgrupp, särskilt de som spelat klassikern ”Resident Evil 2” och nyare ”Resident Evil 4”. Det framgår i klartext i extramaterialets intervjuer.

Storyn? Utspelar sig efter alla spelen. Claire och en liten flicka befinner sig på en flygplats. Flygplatsen blir typiskt nog en farozon som sätts i karantän när nya zombies börjar härja. Kavalleriet kommer till undsättning – några militärer, och Leon, som endast är beväpnad med en pistol! (Hade jag överlevt en zombiekatastrof hade jag släpat med mig en kulspruta, inte en ärtbössa.) Tillsammans måste Claire och Leon lista ut vem som producerat viruset den här gången och sätta stopp för galenskapen. Kan det vara den där otrevliga senatorn?

På pluskontot har vi den snygga animeringen, valet av huvudkaraktärer och att man försöker få till åtminstone lite karaktärsdjup. Flygplatsscenariot imponerar också. Själv är jag rätt härdad, men min sambo tyckte att actionfilmen lyckades fylla sin skrämselkvot, trots att den är datoranimerad, vilket överraskade henne.

Mindre bra är när karaktärerna emellanåt känns lite stela, men det är kanske inte så konstigt. Hakade upp mig på ett ställe i slutet av filmen när Leon och Claire inte visade minsta tecken på att vara andfådda, trots rejäla ansträngningar. Ett till miljöombyte hade inte skadat. Flyplatsen känns fräsch, men sedan fastnar man för länge i den underjordiska basen. Saknar en tydlig skurk/elak organisation nu när Umbrella inte är med i bilden längre. Ungefär som i datoranimerade Turtles-rullen ”TMNT” där Shredder lyste med sin frånvaro. Så tomt känns det.

”Resident Evil: Degeneration” fungerar som helhet, och är ganska underhållande, men visst kunde filmen varit lite vassare. Extramaterialet består av intervjuer med filmskaparna, en skämtsam specialare där man ändrat dialogen och dubbat helt knas, samt trailers till tv-spelet ”Resident Evil 5”. Den skönaste scenen i filmen är den när Claire tager vad hon haver som vapen på flygplatsen – ett paraply, som tack vare ödets ironi är – just det – rött och vitt!

Johan Karlsson

Kommentarer