Den slutgiltiga lösningen

  • Svensk titel: Den slutgiltiga lösningen
  • Originaltitel: Amen.
  • Speltid (min): 125
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-03-18

Recension - Blu-ray/DVD

Kurt Gerstein är SS-officer och medlem i Waffen-SS:S hygieninstitut. Hans uppgift är att ta fram renings- och filtreringsmetoder så att de tyska soldaterna kan dricka vatten från vilken dypöl som helst. Gerstein är duktig på sitt jobb och det tar inte lång tid innan andra delar av SS rekryterar honom till ett annat projekt, att ta hand om ohyran i koncentrationslägren. I Gersteins huvud handlar det framförallt om löss och då är det insektsmotmedlet Zyklon B som gäller, effektivt som bara den. Men när han besöker koncentrationslägren i Belzec och Treblinka sommaren 1942 får han bevittna ohyggliga scener: massavrättningar av judar i gaskamrarna.

Gerstein, som redan innan han blev medlem i SS flera gånger protesterat mot nazisternas metoder och till och med blivit utesluten ur partiet blir förskräckt och inser att han måste göra något för att få stopp på denna styggelse. Han hindrar transporter av Zyklon B till lägren med ursäkter om att behållarna läcker och snabbt måste därifrån innan soldaterna drabbas eller att behållarna är för gamla och inte kan användas. Tyvärr räcker inte dessa ursäkter långt och han vänder sig åt andra håll för att få hjälp. Under en tågresa stöter han på svenska ambassadens legationssekreterare Göran von Otter och berättar allt för honom med förhoppningen att von Otter skulle informera resten av Europa och be om hjälp. Den svenska regeringen tyckte dock att denna rapport var alldeles för konstig och bisarr och tog för givet att det var ett sjukt påhitt. Heja Sverige...

Gerstein vände sig också till den katolska kyrkan och försökte via kontakter informera påven. Inte heller där togs rapporterna på allvar.

Vi känner alla till denna svarta period i mänsklighetens historia och därför känns det mest konstigt att beskriva handlingen i Costa-Gavras film ”Den slutgiltiga lösningen”. Däremot är vi garanterat inte lika många som känner till Kurt Gerstein, vars uppdrag filmen handlar om. Costa-Gavras har givetvis fyllt på med lite fiktion för dramaturgins skull och vissa av huvudkaraktärerna i filmen har aldrig funnits på riktigt.

”Den slutgiltiga lösningen” är ett välgjort och välspelat drama som verkligen griper tag i en. Det är inte svårt att känna Gersteins smärta och den hopplöshet som han stundtals känner. Ulrich Tukur gör en mycket fin insats i huvudrollen och omges av många andra duktiga skådespelare.

Vad som drar ner helhetsintrycket för mig är det faktum att alla pratar engelska, trots att många av skådespelarna är tyskar. Dessutom känns det lite väl mycket som en TV-film, vilket det inte är.

Det här är, som ni givetvis förstås, inte en underhållande film. Alls. Men det är en viktig del av vår historia som inte får glömmas bort. För mig, som ändå har sett ett otal filmer om denna period, läst flera böcker etc, var Kurt Gerstein ett nytt namn och jag kommer definitivt att leta upp mer material om denne man. Den rapport han skrev om sina upplevelser, The Gerstein Report, finns tillgänglig på nätet för gemene man att läsa.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer