Vampire Ecstasy

  • Svensk titel: Vampire Ecstasy
  • Originaltitel: Der Fluch der schwarzen Schwestern
  • Speltid (min): 103
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-03-20
  • Tagline: Låt den rätte komma in. Och ut. Och in. Och ut.

Recension - Blu-ray/DVD

Till det gamla slottet i Österrike kommer de två unga systrarna Helga och Monica, bägge besläktade med slottets tidigare ägarinna baronessan Varga som var en mytomspunnen vampyr. Husfrun, fräulein Krogg, leder i hemlighet en sekt i slottets källare och varje natt äger mystiska ritualer rum med bongotrummor och nakendans i skenet av dildoformade stearinljus. Jodå, såatte...

Sektens syfte är att återuppväcka baronessan och då behövs kroppen av en ättling i rakt nedstigande led, dvs en av de två flickorna. Till slottet har också kommit Dr Julia Malenkow och hennes bror Peter. Dr Malenkow har som en slump skrivit avhandlingar om baronessan Varga och myterna runt henne men trots att hon är väl medveten om riskerna beger hon sig alltså till slottet. Smart...

”Vampire Ecstasy” är en svensk-tysk-schweizisk samproduktion, regisserad av amerikanen och Sverigevännen Joseph Sarno. Sarno hade ett par år tidigare regisserat ”Jag, en oskuld” och ”Någon att älska” och hade nischat in sig på lite mjukare porr. Han gick med åren, något motvilligt, över till lite hårdare porr i och med filmer som ”Fäbodjäntan”.

Rollistan är framförallt fylld med lokala tyska talanger, där egentligen bara Nadia Henkowa som fräulein Wanda Krogg är värd att nämna. Hon har en närmast manisk blick och lyckas med konststycket att leverera riktigt usla repliker på ett underbart överspelat sätt som faktiskt fungerar. I rollen som Helga syns den då blott 16-åriga svenskan Marie Forså, en redan då mycket populär utvikningstjej i Fib-Aktuellt (det bör tilläggas att Fib-Aktuellt på den här tiden inte var mer utmanande än t ex Slitz eller Café idag). Det här var första gången som Forså och Sarno arbetade tillsammans men definitivt inte den sista. Pga Forsås unga ålder behövdes hennes föräldrars godkännande för att medverka i filmen, vilket de gick med på så länge hon inte var med i några explicita sexscener. Historien säger dock att Forså var desto mer aktiv utanför kameran och ”umgicks” med de flesta av skådespelarna och andra medlemmar av teamet på fritiden. Det var också detta frisläppta beteende som fick Sarno att inspireras till att göra filmen ”Baby Love”, som snart recenseras på Tellusfilm.

Tillbaka till ”Vampire Ecstasy”. Det går inte på något sätt att säga att det är en bra film, faktum är att den är riktigt usel. Handlingen är extremt tunn, agerandet håller en väldigt låg nivå och underhållningsvärdet är nästintill obefintligt. Jag kan för mitt liv inte sätta ett högre betyg än en etta på filmen, men jag ångrar inte att jag såg den. Alla (nästan) filmer har en plats i filmhistorien på ett eller annat sätt och alla filmer (nästan) är värda att se åtminstone en gång.

Även om filmen inte får mer än en etta i betyg kan det inte bli mindre än en stark femma för vad som måste vara århundradets bästa tagline: ”Låt den rätte komma in. Och ut. Och in. Och ut.”. Larvigt? Ja. Billigt? Absolut. Briljant? Som fan!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer