Black Balloon, The

  • Svensk titel: Black Balloon, The
  • Originaltitel: The Black Balloon
  • Speltid (min): 97
  • Release (Bio): 2008-02-09
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-03-18

Recension - Blu-ray/DVD

I filmen ”The black balloon” träffar vi familjen Mollisson, en australiensk nyinflyttad familj med de två sönerna Thomas och Charlie. Autistiske storebrodern Charlies humörsvängningar leder till både en och annan icke förväntad situation. Trots att Thomas tycker om sin bror väldigt mycket, finns det dagar då han önskar att hans familj bara var helt normal.

Thomas pappa arbetar inom det militära, vilket betyder långa dagar borta från hemmet. När Thomas höggravida mamma måste åka till sjukhuset faller huvudansvaret på Thomas att ta hand om sin storebror. Detta med ett inte helt lyckat resultat. Eller det beror på hur man ser det; hade det inte varit för sin storebrors något avklädda joggingrunda i kvarteret hade han aldrig kommit i kontakt med Jackie.

Med tiden träffar Amos pilar rätt och tillsammans med Jackie har han det stöd som behövs för att kunna ta hand om sin bror på bästa sätt.


Nyckelskådespelarna sköter sitt jobb med bra prestationer. Man känner igen Toni Collette som spelar glädjepillret Maggie, inte helt olik hennes karaktär i filmen ”About a boy”. Luke Ford som spelar Charlie gör det också väldigt bra. Jag var tvungen att kolla upp om Luke verkligen var autistisk eller inte, och det säger väl en hel del om hans övertygande prestation.

Filmen har vunnit pris för bästa film på bland annat Berlins filmfestival och inte nog med det, allt som allt har ”The black balloon” skrapat ihop 12 vinster och 26 nomineringar.

Jag kan förstå att filmen har stor genomslagskraft och att många tycker att filmen på ett ärligt och konkret sätt speglar vardagsproblematiken med en familjesituation som denna.

Jag är övertygad om att den kommer visas på diverse beteendevetenskaps-lektioner och så vidare. Filmen är bra, ingen tvekan om det. Det slår mig flera gånger under filmens gång hur arg jag blir över situationerna som uppstår. Det kanske är en bra sak, förmodligen är det så. Där sitter äktheten.

Jag tycker mig dock känna igen filmen och dess karaktärer. Bror till autistisk dito, träffar tjej, tjejen omfamnar den autistiske brodern och tillsammans bildar de ett glatt gäng.
Jag syftar på ”Gilbert Grape”. Många gånger satt jag och jämförde filmerna emellan. Visst, ett familjeöde är inte en kopia av ett annat men i filmens värld som detta ändå är, så kunde man väl försökt hitta på någon liten avstickare i manuset?

Den ständiga jämförelsen tar dessvärre överhanden och gör ”The Black balloon” lite tunn i mitt tycke. Tyvärr. Jag kan bara säga, mellan ”Gilbert Grape” och ”The black balloon”:
Se den här filmen först och inte tvärtom. Då får du störst behållning av den.
För det är en bra film, om än inte helt unik.


Adam Löppe

Kommentarer