Swedish Wildcats

  • Speltid (min): 87
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-04-15
  • Tagline: Every Afternoon she was free ... to forget every night at Margareta's house!

Recension - Blu-ray/DVD

I Köpenhamn driver madam Margareta en exklusiv bordell där klientelet (oftast) är av den eccentriska typen. Kvällarna på bordellen börjar med en liten show där flickorna utför några nummer för att visa upp sig för de potentiella kunderna. Det kan vara slöjdans a la haremsflickor eller rentav uppvisning av avancerad kroppsmålning, som när samtliga flickor föreställer olika djur som sedan får fångas i stora nät av kunderna.

Bland flickorna på bordellen finns systrarna Susanna och Karin, två svenska tjejer som efter föräldrarnas död togs om hand av sin moster, madam Margareta, som gärna påpekar att hon minsann hade en strålande karriär på gång när hon plötsligt tvingades gå på gatan för att kunna försörja sina systerdöttrar. Både Susanna och Karin drömmer om en tillvaro utanför bordellen då de minst sagt börjar tröttna på alla kinky idéer som kunderna kommer med. När Susanna under en ledig eftermiddag träffar den unge Peter i en park uppstår ljuv musik men hon inser också att hon måste ljuga för att hålla kvar hans intresse, ingen vill ju ha en hora.

Men hemligheter är inte alltid så lätta att hålla, och hur skulle egentligen Peter reagera om han, en skicklig testpilot, fick veta att flickan han är kär i egentligen är ett fnask?

Det har blivit en hel del Sarno-rullar den sista tiden och de har minst sagt varit av varierande kvalitet. ”Swedish Wildcats”, som spelades in 1972, tillhör faktiskt de mer intressanta av dem. Den innehåller inget explicit sex, faktum är att det är väldigt lite sex över huvud taget i den. Istället är det handlingen som driver filmen framåt. Visst, det är inget Oscarsmaterial men det fungerar ändå.

Skådespelarna är överlag OK. I rollen som madam Margareta ser vi brittiska Diana Dors, som under 50- och 60-talet ofta jämfördes med Marilyn Monroe och Jayne Mansfield med sitt blonda hårsvall och yppiga former. Hon var riktigt stor i Storbritannien och syns också på omslaget till Beatles ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Hon gör en stabil insats i filmen, även om hon inte har så mycket att jobba med. Annars är det mest några av birollerna som står ut, dels John Harryson som den grekiske(!) magnaten Mykonos men också Christina Lindberg som en av flickorna i stallet. Hennes leopardtolkning är oförglömlig...

”Swedish Wildcats” är en bagatell i filmhistorien, om än en ganska kul sådan. Med tanke på den korta speltiden (87 minuter) kan man gott ge den en chans.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer