Bubba Ho-tep

  • Svensk titel: Bubba Ho-tep
  • Originaltitel: Bubba Ho-tep
  • Speltid (min): 92
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-04-08

Recension - Blu-ray/DVD

Häng med nu: På ett ålderdomshem någonstans i USA ligger en gammal Elvis Presley och undrar hur allt kunde gå så fel. Idén att byta plats med en Elvis-imitatör ett tag såg ju så bra ut på pappret, men vem kunde tro att imitatören skulle gå och dö helt plötsligt? Inte nog med att ingen tror på att han verkligen är Elvis, han har en varande böld på pitten också! Nä, livet kunde ha varit bättre... I rummet bredvid ligger John F. Kennedy. Fast det är ingen som tror honom heller, fast han förklarar gång på gång att myndigheterna gömmer honom där och att det är därför de har färgat honom svart! Det kanske inte är så konstigt att de flesta avfärdar dessa två som senila tokar...

Något skumt händer dock på hemmet på nätterna. Folk dör som flugor runt dem och det verkar inte enbart bero på hög ålder. När Elvis och JFK luskar vidare upptäcker de att det är en egyptisk mumie, en gång förevisad på en muséeturné men stulen och borttappad i närheten, som kommit tillbaka från de döda och nu hemsöker ålderdomshemmet i jakt på livskraft som den suger ur dess offers kroppsöppningar.

Vem kan stoppa en mumie? Ingen vet, men det finns åtminstone en president och en kung som är villiga att försöka...

När jag först hörde talas om ”Bubba Ho-tep”, tror det var 2001, blev jag helfrälst från början. Jag hade inte läst förlagan, men bara tanken på att Elvis och JFK bägge levde på ett ålderdomshem och slogs mot en mumie kändes helt galen och underbar. När det sedan blev klart att ingen mindre än B-filmskungen Bruce Campbell som jag alltid varit ett fan av skulle spela Elvis visste jag att jag var tvungen att se filmen så fort det bara gick och i samma stund som filmen fick DVD-release i USA beställde jag den och sedan dess har jag avnjutit den ett otal gånger.

Nu är det dock dags för en svensk DVD-release, vilket för mig betyder ännu en ursäkt att se om filmen. Regissören Don Coscarelli är kanske mest känd för ”Phantasm”-filmerna men har också gjort de sköna fantasyfilmerna om ”The Beastmaster” samt Masters of Horror-avsnittet ”Incident On and Off a Mountain Road” som tidigare recenserats här på Tellusfilm. Här har han filmat en historia av Joe R. Lansdale med ett lysande resultat. Filmen bjuder på komedi, lite skräck, lite action och massor av värme.

På skådespelarsidan ser vi tidigare nämnde Bruce Campbell som Elvis Presley. Campbell är ganska nedtonad mot vad man är van vid och han gör en mycket bra tolkning av rockkungen. Som JFK ser vi den alltid utmärkte Ossie Davis, som tyvärr gick bort härom året.

”Bubba Ho-tep” har välförtjänt fått epitetet ”Kultfilm” och jag vill varmt rekommendera den till alla och envar. Nu ser jag fram emot uppföljaren, ”Bubba Nosferatu: Curse of the She-Vampires” som beräknas vara klar 2011. Tyvärr kommer inte Campbell att upprepa sin roll som Elvis utan istället kommer Ron Perlman att fylla hans paljettpyjamas. Tänk er, Hellboy som Elvis. Det kan bara bli bra.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer