Goltuppen

  • Svensk titel: Goltuppen
  • Originaltitel: Goltuppen
  • Speltid (min): 216
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-03-18

Recension - Blu-ray/DVD

Miniserien ”Goltuppen” har kallats 90-talets bästa kriminaldrama och speglar den undre kriminella världen. Thorsten Flinck ses som yrkeskriminella Lars-Peter Forsman, vid hans sida finns fläckvännen Nina, Marie Richardson. Bakom manuset ligger insatta Leif GW Persson.

1 miljon kronor, gömda i köttpaket, startar en serie med händelser och ett manslik dyker plötsligt upp i en bagagelucka på en bil. Narkomanen och småförbrytaren Matte finner liket men också en länk till de undangömda pengarna. I och med detta blir hans liv snabbt i fara.

Matte söker upp sin halvbror, bankrånaren Lars-Peter Forsman (Thorsten Flinck) för att be om hjälp. Lars-Peter befinner sig på anstalten Österåker. Själv vill Lars-Peter veta vem som satt dit honom och brödraparet gör en överenskommelse. Hittar Matte ”Goltuppen” så ska Lars-Peter hjälpa Matte.

Matte ger sig ut i Stockholms undre värld, bland narkomaner och övriga kriminella. Men det dröjer inte länge förrän Matte stöter på problem. Lars-Peter tar tillfället i akt och gör en av sina många rymningar. Den tjusiga Nina (Marie Richardson) finns snabbt vid hans sida. En polisduo är honom tätt i häl. Men de verkar ständigt vara ett steg efter.

Kriminalinspektörerna slår sina huvuden ihop och börjar nysta i oredan av mord, rån och utländska brottslingar. Efter hand växer en härva fram och ett samband mellan alla händelser börjar målas upp.

”Goltuppen” är en mörk spegling av Stockholms undre värld. Det är dystert, melankoliskt och allmänt grått.

Trots att det gått 18 år sedan produktionen är den fortfarande bitvis spännande och inte alltför förutsägbar. Dock blir det väldigt roligt när avsnitten är döpta till namn som ”knalltorsken”. Även replikerna går ibland i samma tecken.

För sin tid är ”Goltuppen” väldigt bra. Men i konkurrensen med dagens liknande produktioner får den det svårt.

Jenny Ahlm

Kommentarer