Miami Ink

  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-03-04
  • Tagline: Volym 1

Recension - Blu-ray/DVD

Tatueraren Ami James, född i Israel, uppfostrad i Amerika, handplockar 3 talangfull kompisar och tillsammans förverkligar de sin dröm, en egen tatueringstudio. Darren Brass, Chris Garver, Chris Nuñez och Ami James är tatuerarna bakom ”Miami Ink”.

I en lokal belägen på heta South Beach börjar ”Miami Ink” växa fram. Killarna sliter för att hinna till invigningsdagen och när första kunden anländer står inte tatueringsstolen på plats ens. Kunden är en känd surfare från Hawaii med skön stil och han får Hawaiis ögrupp förevigat på skinnet. Därmed är rörelsen igång.

Ami James och Chris Nuñez är delägarna i firman. Ami har medvetet valt tatuerare med olika skickligheter och de lockar en bred publik.

Änglar, demoner, pinuppor, örnar, ormar, älvor, drakar. You name it! Säg det som inte tatueras i denna serie.

Det som gör ”Miami Ink” unikt är att till varje tatuering, hör en historia. Efter stora förändringar i livet gör många en tatuering, som ett slutsteg, innan de börjar på någonting nytt. Det kan röra sig om dödsfall, slutet på ett långvarigt missbruk, friskhetsbesked från cancer m.m. Varje tatuering får därmed sin egen viktiga innebörd.

Joji Harada är studions hängivna lärling. Han kämpar för att bli tatuerare och hetlevrade Ami kör med honom och han får göra alla möjliga sysslor. Joji brinner från tatueringar och får jobba hårt för att lära sig. Men slutligen får han prova tatuera på grishud.

Gästtatueraren Kat von D från Mexico är enastående på svart-vita porträtt. Hon började tatuera redan som 14 åring och det märks. Det är lika imponerande varje gång att se hennes resultat och de verklighetstrogna resultatet får många kunder att gråta.

”Miami Ink” är en realityshow. Där man får följa tatuerarna privat, på jobbet, genom sjukdom, nöje och barnafödande. Detta medför att man hinner bilda sig en bild av alla tatuerarna samt lärlingen.

Tyvärr brister ”Miami Ink” i kronologin. Färdiga kunder skymtas även senare i serien och samma tatuering görs igen. Därmed försvinner trovärdigheten och upplägget blir tillgjort.

Annars är det många plus. Chris Garver med sina 16 år som tatuerare bjuder på otroliga tatueringar och upplägget med kundernas personliga berättelser sätter liv i serien.

Konkurrentserien ”LA Ink” med Kat von D bygger på samma koncept. Se och avgör själv vilken du tycker är bäst. Men det är ”Miami Ink” som är originalet.
Jenny Ahlm

Kommentarer