Whatever works

  • Speltid (min): 92
  • Release (Bio): 2009-07-10

Recension - Bio

Woody Allens nya film ”Whatever Works” domineras totalt av Seinfeld-skaparen Larry David i rollen som den cyniske och enligt egen utsago genialiske BorisYelnikoff och hans turer med en ung kvinna (Evan Rachel Wood) och hennes föräldrar. Den som inte uppskattar Davids persona från TV-serien ”Curb your enthusiasm” får problem då han är sig mycket lik men för oss andra är ”Whatever Works” i sina bästa stunder oerhört underhållande.

Allens manus är ilsket på ett sätt som man inte sett maken till sedan ”Deconstructing Harry” och sarkasmerna rörande allt mellan himmel och jord haglar från Boris oförskämda käft i ett rasande tempo. Karaktärsteckningen är minst sagt elak och den bild som filmen förmedlar av alltifrån den yngre generationen till religiösa småstadsbor är så pass enkelspårig att den kan uppfattas som provokativ. Överdrifter och karikatyrer är dock en av komedins grundstenar och ironin slår så pass vilt åt alla håll att det är svårt att göra något annat än att skratta. Möjligtvis börjar man bli trött på relationen äldre man- ung kvinna men det kan man köpa i det här fallet. Filmen knyts dessutom ihop med ett visserligen föga originellt men trots det befriande ledord: ”Whatever works.”

Efter några mer konventionellt uppbyggda filmer upplever jag att Allen i och med ”Whatever Works” har gjort sin mest personliga och egensinniga film på ett bra tag vilket bådar gott inför framtida projekt. Filmen har visserligen en del skavanker och otillfredsställande element såsom en lite underutvecklad handling och några svagare karaktärer men dialogen är så pass vass och manuset tillräckligt överraskande för att jag inte ska tveka att uppmana alla att gå och se filmen. Om inte annat för att Larry David är helt obetalbar och för att den den utgör ett avbrott mot alla våldsmakare i biorepertoaren.

Och för att läsa en fantastiskt utförlig sammanfattning av Woody Allens liv och verk så ska ni klicka här.

Johannes Hagman

Kommentarer