Bat*21

  • Svensk titel: Bat*21
  • Originaltitel: Bat*21
  • Speltid (min): 100
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-06-24
  • Tagline: Trapped behind enemy lines. A whole army after him... And only one man can save him.

Recension - Blu-ray/DVD

Vid ett spaningsuppdrag skjuts ett amerikanskt plan ner bakom fiendens linjer. Den enda som överlever kraschen är överste Iceal Hambleton, en strateg som tidigare enbart upplevt kriget från ett skrivbord.

Nu måste han, med bara sin grundträning till hjälp, klara sig undan Viet Cong tills dess att amerikanska räddningshelikoptrar kan komma till hans undsättning. Den enda kontakten han har med dem är spaningspiloten Clark, som gör allt för att peppa översten. Tyvärr är det inte bara Viet Cong som utgör ett hot mot Hambleton, när som helst sätts även den amerikanska planen att lägga en förödande bombmatta över området i verket...

”Bat 21” bygger på en verklig händelse under Vietnamkriget, och den riktige överste Hambleton agerade också som konsult och rådgivare under inspelningen. I filmen spelas han magnifikt av en som alltid lysande Gene Hackman, medan spaningspiloten Clark spelas av Danny Glover. Det samspel de har i filmen är suveränt, trots att den mesta kommunikationen emellan dem är via radio.

Det här är en välspelad, spännande och riktigt bra film som bör ses. I vanliga fall är det lätt hänt att filmversioner av riktiga händelser överdriver ”en smula” men i det här fallet är det snarare tvärtom. Faktum är att den riktige Hambleton fick utstå ännu mer jävligheter och antalet amerikanska soldater som fick sätta livet till under detta räddningsuppdrag, för övrigt ett av de längsta uppdragen för att rädda en enskild man i amerikanska flygvapnets historia, var betydligt fler än i filmen.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer