Beast, The

  • Svensk titel: Beast, The
  • Originaltitel: The Beast
  • Speltid (min): 180
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-08-12

Recension - Blu-ray/DVD

Den lilla kuststaden Graves Point lever i det närmaste enbart på fiske och sommarturismen. Men när ett mystiskt monster börjar härja runt i vattnet förstörs både fisket och turistnäringen. Något måste göras innan fler människor dödas och staden går i konkurs. Det blir fiskaren Whip Dalton som tillsammans med kustbevakningen och en berömd marinbiolog får uppdraget att bli kvitt denna varelse och rädda Graves Point, till varje pris...

Påminner handlingen om ”Hajen”? Jo, det kan man gott säga. ”The Beast” bygger liksom ”Hajen” på en bok av Peter Benchley, som efter sitt genombrott om och om igen försökte upprepa succén med nya historier om undervattensmonster. Den här gången är det en jättebläckfisk som terroriserar den lilla kustbyn, men det är också den största skillnaden mellan filmerna.

”The Beast” är en välspelad, rätt så snygg miniserie i två delar, gjord för amerikansk TV. I rollerna ser vi kända ansikten som William Peterson (Grissom i ”C.S.I.”), Charles Martin Smith (”Sista natten med gänget”, ”De omutbara”) och Larry Drake (”Darkman”, ”Lagens änglar”) och samtliga gör fina insatser. Effekterna är helt OK, det handlar trots allt om en nu 13 år gammal TV-produktion. Det enda negativa jag kan komma på är att ”The Beast” är väldigt förutsägbar. Visst, jag har sett den tidigare (den visades på Kanal 5 för ett antal år sedan om jag inte minns helt galet) men även frugan, som inte sett den, kunde efter bara en liten stund räkna ut i stort sett hela handlingen. Detta är förstås inte helt lyckat, men tack vare högt underhållningsvärde och kvaliteten på produktionen, och då framförallt agerandet, klarar ”The Beast” sig undan från några sänkningar av betyget.

Betyget ja, vad kommer det att bli? Jag pendlar mellan stark trea och svag fyra och i det här fallet vill jag definitivt hellre fria än fälla så det blir en fyra.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer