Vågbrytare

  • Svensk titel: Vågbrytare
  • Originaltitel: Vågbrytare
  • Speltid (min): 15
  • Tagline: Den fängslande berättelsen om de få utvalda

Recension - Blu-ray/DVD

De flesta av oss är väl mer eller mindre bekanta med kapten Nemo, professor Aronnax och de andra huvudkaraktärerna i Jules Vernes klassiska roman ”En världsomsegling under havet”. Men de andra ombord på Nautilus då, matroserna och skeppspojkarna som slet sitt anletes svett i anonymitet? Dessa hårt arbetande sjömän har vi inte vetat mycket om. Förrän nu...

I kortfilmen ”Vågbrytare” får vi träffa några ur kapten Nemos besättning och de får chansen att berätta sin historia. Det är långt ifrån Flottans Flinka Filurer, utan snarare en samling deprimerade, utarbetade och mentalt trasiga mannar som ifrågasätter sin existens på Nautilus. Kanske vore det bättre att bli bläckfiskmat än att slava under detta galna geni till kapten?

Regissören Daniel Lenneér, vars alster ”One Man Army Legends” och ”Sagan om livets melodi” tidigare har recenserats här på Tellusfilm, är mannen bakom ”Vågbrytare”. Det är minst sagt en egen tolkning av Vernes klassiker och jag gillar verkligen idén. Man har valt att arbeta mycket med greenscreen för att få fram både undervattensmiljöer och ubåtsinteriörer och det ger filmen ett experimentellt utseende som funkar oväntat bra, så länge man inte väntar sig en hundraprocentigt realistisk känsla.

Det är en smart liten film, som inte bara presenterar en välkänd historia i ett nytt ljus utan även lyfter fram frågor som är aktuella var man än befinner sig. Speltiden må vara ynka 15 minuter, men den väcker tankar som varar betydligt längre.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer