Skotten i Knutby

  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-07-29

Recension - Blu-ray/DVD

Dramadokumentären ”Skotten i Knutby - Vägen hem” sätter sig på huvudet och är svår att glömma. Den visar på ett ypperligt sätt hur religiös fanatism fungerar. ¨

Kvalitén är inte det man ska se ”Vägen hem” för. Den känns snabbproducerad och är inte värd att minnas. Det som gör det intressant är de verkliga klippen från församlingsmöten och intervjuer med församlingsmedlemmar samt ledande Pastor Helge Fossmo och Åsa Waldau, känd som ”Kristi brud”.

Dokumentären målar upp en skrämmande bild om vad som skett i Knutby. Man ställer sig frågan hur detta kunde ske och varför församlingsmedlemmarna fann sig. Hur kunde pastor Fossmo få en kvinna i församlingen att begå mord? Här får man svaren.

Man får följa journalistkollegorna Karin Swärd och Phil Poysti som vunnit församlingens förtroende och tagit sig på insidan av församlingen. Något som var ovanligt då församlingen avvisat all media. Men Phils religiösa bakgrund blir första steget till att vinna deras förtroende.

Medlemmarna i församlingen är en unga. De har en bra sammanhållning och har tillsynes roligt ihop. Men att se bilder från deras möten gör att man förstår fanatismen. Det dröjer heller inte länge innan man ser vilken kontroll Pastor Fossmo och de andra styrande har över församlingen. De dyrkar sin ledare. Ingen höjer på ögonbrynen trots alla konstiga påståenden. Att Fossmo vill ha sex med kvinnor i församlingen för att driva ut onda andar är ingenting konstigt. Hans fru är helt införstådd och tycker inte heller att det är fel. Inte heller är det underligt att en av de ledande gifter sig med Jesus och blir ”Kristi brud”. Medlemmarna har en dyrkan till döden och säger att det är först då de får ”komma hem”.

Det är i denna miljö som Helge Fossmo får en ung kvinna i församlingen att förvandlas till mördare, en kvinna som flyttat in till honom för att ”fördriva onda andar” samt vara barnpiga åt hans barn.

Det har alltid varit svårt att förstå hur människor kan fångas av sånna här församlingar. Det är inte första gången det skett. Denna dokumentär ger en liten bild och insikt i hur det kan gå till. Hur Fossmo och de andra ledande styr sina medlemmar med järnhand och hur de är beredde att följa dem så långt som till döden.

”Vägen hem” kan kännas långdragen. Med fördel kunde den ha kortats ner och fått ett högre tempo. Oväsentliga sidospår som inte har med storyn eller församlingen att göra kunde absolut tas bort. Storyn i sig är så intressant, så vad journalisterna gör på sidan om blir oviktigt.

Helt klart är detta en viktig dokumentär om religiös fanatism.

Jenny Ahlm

Kommentarer