Gyllene druvor från Montelena

  • Svensk titel: Gyllene druvor från Montelena
  • Originaltitel: Bottle Shock
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-08-26

Recension - Blu-ray/DVD

Napa Valley är vingården som satte Kaliforniens vin på vinkartorna under slutet av 70-talet. Här är den verklighetsbaserade skilldringen av händelsen. Det är en film för alla som älskar vin. En film som skildrar kärleken till vin från druva till färdigt vin.

På Napa Valley, Kalifornien, sliter far och son för att få sin vingård att gå runt och lyckas framställa det fulländade vinet. Till skillnad från Gustavo, som är deras anställda, är vinodling något nytt för dem. Gustavo har vuxit upp med vinodling runtomkring sig. Men aldrig fått möjlighet att komma till sin rätt. Med en stundande konkurs blir läget allt mer dramatiskt.

Samtidigt i Paris bestämmer sig en vinprovare för att ställa Paris viner mot Kaliforniens. Han åker genast på en resa genom Kaliforniens landsbygd där han besöker vingård efter vingård för att samla ihop de bästa vinerna. Slutligen ställs allt på sin spets då vinkännare i Paris ska utse vilka de bästa vinerna är.

”Bottle Shock” är inte en film för mig. Trots att skådespelarna gör bra insatser stjälps de av en handling som knappt existerar. Kanske ska man älska vin och vinets historia för att uppskatta denna film? Jag har svårt att få någon behållning alls av denna film iallafall. Det blir ett självklart lågt betyg från mig för denna vinsmörja. Dock ett litet plus för de vackra omgivningarna.

Jenny Ahlm

Kommentarer