Going to Pieces

  • Svensk titel: Going to Pieces
  • Originaltitel: Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher Film
  • Speltid (min): 87
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-10-21

Recension - Blu-ray/DVD

”Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher Film” är den kompletta titeln på den dokumentär som nu i dagarna släpps på svensk DVD. Jag såg en importerad utgåva för ca ett år sedan men det gjorde det inte mindre intressant att nu få återknyta bekantskapen med den.

I den här dokumentären avhandlas slasherfilmens ursprung, dess första blodiga steg mot enorm framgång men även den oundvikliga backlash som inträffade när publiken tröttnat på samma gamla monster med samma gamla blodskvätt. Man talar också om genrens comeback i samband med premiären av ”Scream” och den nya våg av slashers som sedan följde.

Intervjuer med John Carpenter, Wes Craven, Sean S. Cunningham och Tom Savini för att nämna några blandas med klipp från ett otal olika filmer. Ikoniska karaktärer som Jason, Michael Myers, Leatherface och Freddy Krueger varvas med lite mindre kända mördare och galningar från filmer man knappt trodde existerade.

Det går inte att komma ifrån att den här dokumentären framförallt vänder sig till fans av genren och jag vet inte hur givande den är för de som hatar skräckfilm. Ur filmhistorisk synpunkt är den dock väldigt intressant, slashers och skräckfilm har sitt dåliga rykte till trots betytt väldigt mycket för hur film ser ut idag.

Är du allmänt filmintresserad tycker jag nog att du ska ge ”Going to Pieces” en chans. Gillar du skräckfilm ska du absolut se den!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer