Venus in Furs

  • Svensk titel: Venus in Furs
  • Originaltitel: Paroxismus
  • Speltid (min): 86
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-10-16

Recension - Blu-ray/DVD

Jazzmusikern Jimmy Logan går omkring på stranden och improviserar på sin kära trumpet när han plötsligt hittar en ilandfluten kropp. Det visar sig vara kvarlevorna av en kvinna han känner igen från en fest han varit på, där han bevittnade hur hon blev torterad och våldtagen. Han tänker inte mer på saken förrän ett par år senare, då hon plötsligt dyker upp igen. Jimmy blir helt fascinerad av kvinnan och följer hennes minsta vink. Men vad döljer hon egentligen? Och varför lämnar hon ett spår av lik efter sig?

Jess Francos ”Venus in Furs” är en flummig, noirdoftande thriller som är allt annat än förutsägbar. James Darren är perfekt i rollen som Jimmy (och gör alla trumpetsolon själv) och i övriga roller ser vi bland annat Maria Rohm och Klaus Kinski. De allra flesta i ensemblen gör bra ifrån sig och jag har inget att klaga på där.

Jag misstänker dock att väldigt många kommer att tycka att ”Venus in Furs”, som för övrigt inte har något med Leopold von Sacher-Masochs populära och flera gånger filmatiserade roman, är i flummigaste laget och dessutom långsam. Visst, filmen är definitivt inte för alla, men jag tycker nog att ni ska ge den en chans iaf. Om inte annat så för att njuta av det härliga soundtracket, signerat Manfred Mann.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer