Gospel Hill

  • Svensk titel: Gospel Hill
  • Originaltitel: Gospel Hill
  • Speltid (min): 95
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-10-07

Recension - Blu-ray/DVD

Ett ouppklarat mord har tystats ned med tidens tand bland invånarna i staden Julia.

Men bitterheten ligger kvar som ett öppet sår. Den mördade Jack Malcolm var de svartas hopp för en bättre framtid. Idag ligger minnet som en skugga i svart och vitt.

När 40-årsdagen av mordet närmar sig vaknar diskussionen. Men Jack Malcolms son Jack ger inte mycket för stadens framtid. Varför kämpa för att förlora?

En ny generation har dock andra tankar.

I "Gospel Hill" florerar kändisarna. Spike Lee uppmärksammar allt som oftast afroamerikaner i sina filmer. Det märks att Giancarlo Esposito tidigare arbetat med, och influerats av honom.

Staden Julia får mig att dra paralleller till Jasper, Texas. Två städer, två mord, likartade miljöer, samma rasproblematik.

Stålsträngade bluesriff skapar stämning. Det är vackert foto. Karaktärerna är många, men det hindrar inte prestationen. Den är stark rakt igenom kedjan.

Det är inte "Crash", men heller inte samma miljö. USA är stort och rasfrågan lika utspridd.
Varje plats har sin berättelse.

Den här filmen är bra.

Men ett litet tillägg är på sin plats. Undertext-författaren vill göra oss uppmärksammade på att karaktären Luther är certifierad veterinär.

Det är han icke, utan "vet" syftar förmodligen på "veteran". I filmen skymtas Luthers protes. Sannolikheten att han är en krigsskadad veterinär dömer jag som...liten.

Adam Löppe

Kommentarer