Precious

  • Svensk titel: Precious
  • Originaltitel: Precious: Based on the Novel Push by Sapphire
  • Release (Bio): 2010-01-29

Recension - Bio

”Precious”, vars undertitel jag gärna skippar att skriva ut, rönte ändå en hyfsad kredd borta i Cannes tidigare i år, vilket gjorde att jag hade någon slags förväntning på den. Men detta visade sig onödigt då det är brukligt att, trots vissa benhållningar, helt förbise denna film i festivalprogrammet.

Filmen handlar om något så seriöst som en ung svart överviktig fattig flicka utsatt för incestuösa övergrepp av fadern. Det hade varit lätt att göra detta till något bra och tänkvärt. Hade man bara flugit över bröderna Dardenne hade saken varit biff. Det är knappast i manuset, teamet eller skådespelet felet ligger.

Det är egentligen svårt att säga vem som gör filmens stora misstag. Men att någon gör det är uppenbart. Det som stör mest är hur den är utformad, och hur splittrad den är i sitt uttryckssätt. I ena stunden kan den förefalla helt seriös, för att i nästa förvilla sig i någon obegriplig drömsekvens eller skämteffekt. Stundtals är ”Precious” en rent hallucinatoriskt märklig upplevelse. Andra stunder är den smått gripande. Helhetsintrycket hamnar någonstans däremellan, på en stark tvåa. Hade man bara sansat sig lite hade detta nog kunna blivit en riktigt gripande film istället för bara konstig.

Kim Ekberg

Kommentarer