Girlfriend Experience, The

  • Svensk titel: Girlfriend Experience, The
  • Originaltitel: The Girlfriend Experience

Recension - Blu-ray/DVD

En människa kan bli perplex över mindre än att Steven Soderbergs nya rulle ligger under kategorin ”American Independents” på Stockholms filmfestival. När man ser filmen förstår man emellertid att den inte kan ha kostat många korvören att producera. Inspelad helt i digital väg, och med bara en handfull namn i eftertexterna. Dessa ekonomiska begränsningar har lyckligtvis lett till att regissören här når höjder han inte varit i närheten av på mången år.

”The Girlfriend Experience” är en film baserad på Jean-Luc Godards gamla nyttjade pamflett: ”Kapitalism=prostitution”. Här ställs historien om call-girlen Chelseas leverne framför en fond av fjolårets finanskris. Detta är ett tacksamt och effektivt underlag för filmens många och långa dialogscener. Filmen bygger faktiskt nästan helt och hållet på konversationer mellan olika personer, utan att för den delen någonsin bli tråkigt. Det känns mer som att jag sitter och tittar på någon av Richard Linklaters filmer, speciellt då en av huvudrollsinnehavarna är en slags latinamerikansk Ethan Hawke.

Två glada tummar upp får denna överraskande bra film, från en förmåga jag inte riktigt räknat med. Denna film påminner mig om att Steven Soderbergh en gång i tiden har haft en egen stil, vilken han nu fortsätter renodla. Filmen är mycket snygg, välklippt och rapp. En ren njutning kan man säga. Låt oss hoppas att regissören fortsätter i samma goda stil.

Kim Ekberg

Kommentarer