Miss Kicki

  • Speltid (min): 88

Recension - Blu-ray/DVD

Festivalens svenskhopp (bredvid "Metropia") kommer i form av filmen ”Miss Kicki” som finns med i tävlingssektionen. Detta är en av de få filmerna som existensberättigades tack vare det numer insomnade rookieprojektet, vilket var tänkt att ge oerfarna regissörer chansen att göra sin första långfilm. ”Miss Kicki” är sålunda en debut av en ung man vid namn Håkon Liu, och en lyckan sådan.

Filmen handlar om Kicki, sublimt spelad av Pernilla August, en dekadent dam med drömmar att möta sin nätflirt från Taiwan. Kicki får chansen till detta då hennes mor visar sig mer än villig att bekosta henne en resa för att komma närmare sin son. Dessa båda agendor slås väl i Taiwan snabbt i kras, och leder till komplikationer och komplikationer.

Jag har svårt att se att någon skulle kunna bli besviken på denna film. Den har en hel del att glädjas åt, både tekniskt och innehållsligt, men den lyfter aldrig riktigt. Inledningsvis bådar den gott, men efter ett tag förstår man att det inte ska bli så mycket mer än en ganska konventionell och konflikträdd film. Somliga intrigdelar känns överflödiga och tvångsinstoppade och filmen hade mått bra av mer subtilitet. Man får lite feel-good, lite kärlek, lite äventyr, lite av varje. Det är roligt att se Taiwan ur ett svenskt perspektiv, och det är roligt att se de två huvudpersonerna clasha så bra. Det är trevligt så länge det varar, men kontentan glömmer man dessvärre så snart de fula eftertexterna rullat förbi.

Kim Ekberg

Kommentarer