Adventureland

  • Svensk titel: Adventureland
  • Originaltitel: Adventureland
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-11-19
  • Tagline: It was the worst job they ever imagined... and the best time of their lives.

Recension - Blu-ray/DVD

En romantisk komedi i 80-talsförpackning – kan det vara något att lägga under julgranen undrar säkert alla komediskeptiska actionfantaster. Efter att ha läst till slutet av den här recensionen kommer ni inse att det faktiskt kan vara något att ha!

Av ett sammanträffande såg jag första delen i "Twilight"-sagan för någon dag sedan. Skådespelerskan som hade huvudrollen i den filmen hade även här den större rollen. Vackra Kristen Stewert passar som handen i handsken i en film som rakt igenom fyller ut sin kostym vad gäller skådespeleri. Kristen, född 1990 har som kuriosa både sin pappa i film- och TV-branschen och mamma som under 2010 kommer regissera sin första film "K-11" med sin dotter som huvudrollsinnehavare.

"Adventureland" är en komedi som är rolig i de små detaljerna. Likt "Napoleon Dynamite" står nördarna i rampljuset men med en underton som gör att man älskar och identifierar sig med dem på ett äkta sätt. Den för tillället väldigt aktuelle Jesse Eisenberg ("Zombieland") spelar James Brennan som under en sommar tvingas flytta hem, från New York där han pluggar, till sina föräldrar. Efter ett inte så framgångsrikt jobbsökande blir han tvungen att ta ett jobb på den lokala nöjesparken för att tjäna ihop pengar till sina fortsatta studier.

I sin olycka träffar han dock Emily som även hon jobbar på nöjesfältet – men av helt andra skäl. Relationen blir komplicerad och inte kan väl en vacker tjej som "Em" tycka om en kille som Brennan....eller?

Detta är en varm komedi som har sin humor i de vardagliga tingen. En film som skulle kunna vara tagen från både ditt, mitt och många andras liv den där sommaren då man förtvivlat fick ta ett jobb man hatade men som i efterhand blev något av det bästa man gjort. De udda karaktärerna finns med i var och varannan scen, men det är en film som hittar sin balans och aldrig går över gränsen.

Du kommer definitivt tycka om den här filmen om du tycker romantiska filmer ofta blir pretentiösa och komedier överdrivna och löjliga. "Adventureland" lägger sig någonstans mittemellan och gör det med bravur.

Greg Mottola ("Superbad") har en historia som TV-serieregissör, producent och här gör han sin andra film som manusförfattare där han samtidigt regisserar. Det har nu gått någon timme sedan jag stängde av filmen och den varma känslan och de små skratten finns kvar inom mig. Det är ett klart tecken på en bra film och kanske även ett tecken på att kärlek faktiskt finns – oavsett vem du är och hur du är, så länge du är dig själv!

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer