A Woman in Berlin

  • Svensk titel: A Woman in Berlin
  • Originaltitel: Eine Frau in Berlin
  • Speltid (min): 126
  • Release (Bio): 2008-10-23
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-10-07
  • Tagline: World War II ends and her story begins..

Recension - Blu-ray/DVD

Andra världskriget är på väg mot sitt slut. I Berlin befinner sig en kvinnlig journalist gömd. Hon hittas till slut av ryssarna i en källare, där hon och andra kvinnor hållit sig undan i flera månader.
Att Berlin är slaget sönder och samman är bara toppen av isberget på hennes kommande situation.

Livets förändras radikalt.
Den ryska befrielsestyrkan blir till en mardröm där vardagen präglas av våldtäkt och misshandel. Men i det mörka finner hon en strategi.

Hon inleder ett förhållande med Major Andreij Rybkin. Även om detta egentligen inte är vad hon vill, så är det ändå en bättre väg att gå. Det är ett sätt att hitta någon sorts värdighet i det lidande som råder.


Oj vilken film. Det är osmakligt och störande. Miljön är smutsig, och visar på ett makabert sätt verkligheten för de säkerligen många kvinnor som befann sig i Berlin när ryssarna tågade in.

Tittaren får en nyanserad bild av "den andra sidan", i en värld där vi blivit fullmatade av information om förintelsen.

Filmen är baserad på dagboksanteckningar från en anonym kvinna. Det är inte bara manus, vilket skapar en ruggig medvetenhet.

Jag ska vara ärlig. Jag kastas av och till i känslorna om vad jag ska tycka om de gärningar jag ser. Detta med bakgrund till de fakta vi präglats av, om det tredje rikets missgärningar mot människoliv. Jag kan bara komma till en slutsats. I krig finns det bara offer. På båda sidor. Förr eller senare.

"A woman in Berlin" har vunnit priser och jag förstår varför. Synnerligen obehagligt, synnerligen intressant och påtagligt verkligt.

Adam Löppe

Kommentarer