An Education

  • Svensk titel: An Education
  • Originaltitel: An Education
  • Release (Bio): 2010-02-05

Recension - Blu-ray/DVD

På festivalen ser man många lågbudgetfilmer som ser ut och låter på ungefär samma vis. Därför är det då och då roligt att variera sig med en high-prestige-film som denna. Detta är en mycket konventionell, och mycket insmickrande film av danskan Lone Sherfig, som tidigare gett oss klassiker ”Italienska för nybörjare” och ”Wilbur wants to kill himself”. Denna film utspelar sig i en Londonförort på sextiotalet, och kretsar kring en flicka med hård press att komma in på Oxford, men som vilseleds av en rik äldre man.

Intrigen är påhittad av Nick Hornby, och det kan jag förstå, så vanlig som den är. Men jag myser av iscensättandet av allt vad det gäller bilar, tapeter, kläder och möbler. Skådespelarna är också bra och övertygande, från de etablerade giganterna som Alfred Molina och Peter Sarsgaard, till det mer okända prettyfacet Carey Mulligan. Tillsammans bär de upp vad som faktiskt är en ganska välskriven dialog.

Fånerierna må vara många, klyschorna haglar, och överraskningarna är få. Ändå trivs jag i biofåtöljen tillsammans med detta drama, och jag tror fler kommer att göra det därtill. Denna film kommer erbjuda de flesta en trevlig stund i biomörkret, men knappast några bestående intryck.

Kim Ekberg

Kommentarer