Amreeka

Recension - Blu-ray/DVD

”Amreeka” är en film som är precis vad man på förhand kan föreställa sig att den är, på gott och på ont. Den handlar om en kvinna och son från västbanken som får chansen att åka till UsofA. Detta drömmarnas land visar sig på plats inte vara riktigt den plats där pengarna växer på träd och mjölk flyter i floden.

Visst är det gjort och visst är det trist. Men jag kan inte låta bli att charmeras över kulturkrocken med det amerikanska over-the-top-samhället där allt är stort och främmande. En viss äkthetskänsla finns trots allt i filmen, och den inledande scenerna hemma i östern är övertygande nog att bilda en fin grund för resten av filmen att stå på.

Denna konventionella historia är filmad med en ryckig och grynig kamera för att det ska kännas lite mer okonstlat, vilket man faktiskt tjänar en del på. Jag i publiken förstår precis vilka komplikationer som ska uppstå, tar mig för pannan, men låter mig ändå engageras av denna söta film.

Sedan tror jag ärligt att filmer som denna på många vis är rätt väg att gå. Jag kan verkligen tänka mig att en ung och inskränkt människa skulle kunna se den här filmen, tycka om och ta den till sig, och kanske bli lite mer öppen för att det även finns människor på andra platser i världen. Även om filmen inte vågar fullt ut, och slutar i ett överdrivet moll, tycker jag att den väl förtjänar att bli sedd. Något varmt i magtrakten för den som tröttnat på kaffe (eller bara har halsbränna).

Kim Ekberg

Kommentarer