Gwendoline

  • Svensk titel: Gwendoline
  • Originaltitel: Gwendoline
  • Speltid (min): 100
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-11-25
  • IMDb: Gwendoline

Recension - Blu-ray/DVD

Den vackra Gwendoline befinner sig i fjärran östern där hon tillsammans med sin väninna Beth letar efter sin försvunna far. Fadern sågs senast långt utanför civilisationen på jakt efter en mycket sällsynt fjäril och Gwendoline försöker hitta någon som kan hjälpa henne i letandet. Hon hittar Willard, en kaxig, dryg och självsäker äventyrare med egen agenda. Han ställer mot betalning upp på att visa flickorna vägen genom djungeln, men det dröjer inte länge innan de upptäcker den hemliga staden Yik Yak och blir tillfångatagna av staden invånare, samtliga läderklädda amasoner. Gwendoline och Beth tas tillfånga medan praktexemplaret Willard förs till avelsanläggningen... Ja vadå, även amasoner behöver lite kärlek ibland...

”Gwendoline” är baserad på John Willies seriehjältinna med samma namn. Franske regissören Just Jaeckin, som tidigare gjort små mjuksnuskisar som ”Emanuelle”, ”Story of O” och ”Lady Chatterley's älskare”, gjorde här en lättklädd äventyrsfilm med glimten i ögat. Titelrollen spelas av Tawny Kitaen, då mest känd från ”Svensexan” med Tom Hanks samt ett otal Whitesnake-videos (hon var under en tid gift med sångaren David Coverdale), är en fröjd för ögat oavsett hur mycket eller lite kläder hon har på sig. Väninnan Beth spelas av fransyskan Zabou Breitman som än i dag är väldigt aktiv inom fransk film. Brent Huff spelar den tuffe Willard.

Det går inte att komma ifrån att ”Gwendoline” är en väldigt rolig film. Äventyrsaspekten har en härlig matinékänsla över sig och av någon anledning kom jag ofta att tänka på ”Big Trouble in Little China” när jag såg den. Det är som tidigare nämnts en hel del lättklätt i filmen men det känns aldrig exploaterande utan snarare väldigt odramatiskt.

Jag får erkänna att jag, som så många andra män i min ålder, hade en enorm crush på Tawny Kitaen när det begav sig. Jag vet inte hur många gånger jag såg ”Svensexan” för hennes skull och jag kollar fortfarande in Whitesnake-videos på YouTube då och då. Fan, jag satt till och med igenom de fem Hercules-filmerna med Kevin Sorbo (de som gjordes före TV-serien) bara för att få återse Tawny som Hercules hustru Deianera!

”Gwendoline” har inga problem att på egen hand förtjäna en trea i betyg, men jag måste höja upp det till en fyra för fröken Kitaens skull. Vad är det de säger, gammal kärlek rostar aldrig...

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer