Bronson

  • Svensk titel: Bronson
  • Originaltitel: Bronson
  • Speltid (min): 92
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-11-25
  • Tagline: The Man. The Myth. The Celebrity.

Recension - Blu-ray/DVD

Storbritanniens farligaste fånge kallades han. Denna muskulösa man med en mustach som tagen direkt från sekelskiftets början.

Denne förmodade icke tedrickande engelsman föddes som Michael Peterson, men bytte efter några år med handfast grepp på den nedåtgående kriminella karriärstegen, namn till Charles Bronson.

Bronsons liv har präglats av slagsmål, vitt engelskt fängelsekakel och till viss del konstnärlighet.
34 år har det blivit bakom gallret, varav obegripliga 30 i isoleringscell och klockan tickar vidare. Charles Bronsons strävan efter att bli något har i alla fall lett till filmen om hans liv, "Bronson".

Rent visuellt är den här filmen...ja ursäkta till avdelningen alldagliga ord men, väldigt cool. "Bronson" är mycket snyggt filmad. Den varvas med andrum från en teaterscen där Charles Bronson, övertygat spelad av Tom Hardy, berättar om sitt liv.

Det går en konstnärlig ådra genom filmen, och man förundras över den till synes oförklarliga råhet som Charles Bronson går i spikrak riktning mot. Varför är han så arg? Miljön är skitig och om detta är baserat på en sann historia, så känner jag att graden av rehabiliterande inom den engelska fångvården är något tvivelaktig.

Engelsk film har kommit upp sig på sistone, det får jag lov att säga. Kompotten med musik, skådespeleri och skicklighet bakom kameran gör "Bronson" till riktigt sevärd.

Adam Löppe

Kommentarer