24 - säsong 7

  • Svensk titel: 24 - säsong 7
  • Originaltitel: 24: Season 7
  • Speltid (min): 1080
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-08-05
  • Tagline: A New Day. A New Beginning. A New Bauer.

Recension - Blu-ray/DVD

När vi återigen träffar Jack Bauer har mycket förändrats. USA har nu en kvinnlig president, hans forna arbetsplats CTU existerar inte längre och själv står han inför ett senatsförhör, där senatorn Blaine Mayer tänker göra allt i sin makt för att se Jack Bauer straffad för alla hans brott mot mänskliga rättigheter (ni vet, tortyr och lite allmänt hårda tag). Förhöret hinner dock knappt börja innan FBI avbryter och vill låna Jack till ett ytterst viktigt uppdrag.

Konfunderar följer Jack med till FBI:s högkvarter och blir briefad om det aktuella läget. Först ställer han sig väldigt frågande till vad han har med det hela och göra men då avslöjas detaljer som definitivt övertygar honom att ställa upp för att försöka rädda hundratals amerikanska liv. Vad som följer är inte mindre än 24 (duh!) actionspäckade timmar...

Vad kan man säga om serien ”24” som inte redan har sagts? Jag har personligen varit ett stort fan sedan starten och förutom en liten formsvacka vid säsong 3-4 om jag inte missminner mig har den hållt hög kvalitet. Vad jag gillar, förutom själva spänningsmomenten och handlingen, är att serien känns påkostad. Fotot är snyggt, klippningen kanon och rekvisita/miljöer känns autentiska. Skådespeleriet ligger också på topp tycker jag, detta är utan tvekan Kiefer Sutherlands paradroll och han lyckas än en gång väsa fram giftiga repliker utan att tönta till det på numera klassiskt Christian Bale/Batman-manér. Som vanligt finns det en hel del fina skådespelare runt Sutherland också, bland annat ser vi Kurtwood Smith (Red Forman i ”That 70's show”) som senator Blaine Mayer och Jon Voight. Flera andra gamla bekanta ansikten dyker också upp, men jag vill inte avslöja för mycket.

Det är så här ”24” ska ses, på DVD i snabb följd. Att sitta och vänta en vecka mellan avsnitten är olidligt och man tappar en hel del av stämningen och tempot på det sättet. När det gäller säsong 7 är det också en fördel, om än inte ett måste, att se TV-filmen ”24: Redemption” innan. Den är uppbyggd som två sammansatta avsnitt som utspelar sig en tid före säsong 7 och bygger upp en del av historiearken redan där.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer