Slakthus 5

  • Svensk titel: Slakthus 5
  • Originaltitel: Slaughterhouse-Five
  • Speltid (min): 89
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-12-09

Recension - Blu-ray/DVD

Billy Pilgrim lever ett minst sagt komplicerat liv. Av någon oförklarlig anledning gör han ofrivilliga tidsresor där han dels återupplever gamla händelser under andra världskriget och sin tid som krigsfånge i bl a Dresden och dels tittar in i framtiden. Som om det inte vore nog med dessa tidsresor blir han också med jämna mellanrum bortförd till en annan planet(!) där han blir noga undersökt.

”Slakthus 5” bygger på Kurt Vonneguts roman med samma namn. Jag har inte läst boken så jag kan inte uttala mig om hur väl filmen följer förlagan, men Vonnegut själv har sagt att filmen förmedlar exakt det han kände när han skrev boken, vilket måste ses som ett gott betyg.

Det är utan att överdriva en knasig film, knasig och fascinerande. Att följa Billy Pilgrims liv och leverne var intressant och stundtals riktigt spännande. Det tog inte lång tid innan jag insåg att vad som helst kan hända – och det gör det!

Huvudrollen spelas av den för mig okände Michael Sacks som gör ett strålande jobb. Hans antagonist från krigsåren, Paul Lazzaro, spelas lysande av Ron Leibman. Likaså gör Valerie Perríne ett varmt porträtt av sexfilmsstjärnan Montana Wildhack.

”Slakthus 5” är en konstig och väldigt rolig film, dock inte utan allvar. Jag kan mycket väl tänka mig att många inte kommer att gilla den alls utan bara tycka att den är knäpp men själv blev jag väldigt förtjust och kommer definitivt att läsa boken nu.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer