Familjen Macahan - Box 1

  • Svensk titel: Familjen Macahan - Box 1
  • Originaltitel: How the West Was Won
  • Speltid (min): 398
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-11-25

Recension - Blu-ray/DVD

Familjen Macahan behöver knappast någon närmare presentation för de svenska tittarna, få utländska TV-serier har gjort så stort intryck på oss svenskar som denna. Nu är det äntligen dags att få återknyta bekantskapen med dem på DVD.

Den första säsongsboxen innehåller dels pilotavsnittet från 1976, där familjen Macahan inleder sin långa, långa resa från Virginia till Oregon. Det är här vi först får träffa Tom och Kate Macahan, deras söner Seth och Jed (som sedan fick heta Luke respektive Josh) och döttrarna Laura och Jessie. Och så farbror Zeb förstås, denne reslige trapper och indianvän, alltid iklädd läder och fransar och med en rejäl Bowiekniv till hands.

Förutom pilotavsnittet ingår också då säsong ett, bestående av tre långfilmslånga avsnitt. Jag tänker faktiskt inte gå in på handlingen då de flesta av er med största säkerhet sett serien både en och två gånger och minns det mesta. De som är så pass unga att de inte sett serien alls tidigare bör istället för att få handlingen kortfattat förklarad för sig se till att kolla in denna klassiker ögonaböj!

Det här är maffigt! Visst, det är filmat i 4:3-format för TV, men miljöerna är otroligt vackra och användandet av studio minimalt. Skådespelarna gör bra ifrån sig (kom igen nu, vi älskar att hata fjant-Josh!) och det känns överlag väldigt välskrivet, välagerat och påkostat. Jag blev faktiskt förvånad över hur bra serien håller än idag!

Detsamma kan man tyvärr inte säga om själva DVD-boxen. Det är uppenbart tydligt att det inte förekommit någon som helst restaurering av bild och/eller ljud och det förekommer en hel del störningar. Jag såg pilotavsnittet projicerat på duk men det blev så suddigt att resten av serien fick ses i vanlig storlek på TV:n istället.

Om jag bortser från de tekniska bristerna är jag i det närmaste lyrisk över detta släpp och ser otåligt fram emot att få se de resterande säsongerna släppas inom kort.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer