Soraya M.

  • Svensk titel: Soraya M.
  • Originaltitel: The stoning of Soraya M.
  • Speltid (min): 100
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-03-10

Recension - Blu-ray/DVD

Baserat på en sann historia.
Soraya M. är en ung kvinna som bor i en liten by i Iran. Hon är gift med Ali och arbetar som hushållerska hos en annan man i byn, Ebrahim.

Ali vill skilja sig för att kunna gifta sig med en annan kvinna, men det tar för lång tid. Han ser bara en möjlighet, och det är att få Soraya dödsdömd. Han sprider ut ett felaktigt rykte om att Soraya varit otrogen med Ebrahim. Straffet för detta är döden, och så blir det.

Någon dag senare får en fransk journalist motorstopp utanför byn. När han når byn för att få hjälp med sin bil, tar Sorayas syster tag i honom. Hon vill berätta sanningen. Världen måste få veta vad som hänt.

Jag var tvungen att låta det gå ett par dagar innan jag satte pennan i bläcket i ett försök att recensera den här filmen.

Det fylldes ett sådant hat inom mig nämligen. Man vill bara skrika "stopp stanna!", men det går inte. Scenen när Soraya stenas är lång. Mycket lång. Och det är hemskt, extremt visuellt.

Man ska inte döma en film på en enda scen. Men man kan inte bortse från att just den scenen etsas in som i sten likt de som just kastats.

Prestationerna är inte överdrivet bra, men de funkar. Meningen med filmen är bara att berätta historien. Om vad som pågått och pågår. Man får inte veta så mycket om hennes tidigare liv, utan det börjar ganska abrupt.

Filmen är visuellt mycket vacker, fotot är häpnadsväckande. Ett foto som stundom är lika plågsamt påträngande.

Filmen sätter avtryck, och min skamsenhet över att vara man bara växer och växer för varje minut.
Sammantaget är detta en film du inte får missa. Det är lättare att dra skygglappar för ögonen, men gör det inte.

Bara tanken att detta var 1986, och hur många fler offer som kan tänkas ha gått samma öde till mötes sedan dess, gör att jag baxnar.

Adam Löppe

Kommentarer