Dante 01

  • Svensk titel: Dante 01
  • Originaltitel: Dante 01
  • Speltid (min): 82
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-04-28

Recension - Blu-ray/DVD

Till en psykiatrisk anstalt belägen på en rymdstation i omlopp runt planeten Dante kommer en skyttel med två passagerare. Den ena är en vetenskapskvinna som ska forska och testa lite nya behandlingsmetoder och den andra är en stor, tyst och mystisk man som spärras in bland fångarna. Ingen vet vem han är, var han kommer ifrån eller vad han råkat ut för och inte verkar han kunna berätta det själv heller.

Efter ett tag visar det sig att mannen ifråga inte är som alla andra. Inte för att någon av de intagna kan klassas som normal, men det är något väldigt, väldigt speciellt med honom...

”Dante 01” är regisserad av Marc Caro, mannen som tillsammans med Jean-Pierre Jeunet gav oss filmer som ”Delicatessen” och ”De förlorade barnens stad”. Sedan dessa bägge herrar skilde sina vägar åt har Jeunet gjort filmer som t ex ”Amelie från Montmartre” och ”Alien: Resurrection” med Caro legat lågt fram tills nu. Just ”Alien: Resurrection” är en film som ”Dante 01” ofta jämförts med och jag kan definitivt se vissa likheter, även om jag personligen påmindes mer om ”Alien³”.

Det är en fascinerande film, tankeväckande och inte minst visuellt enastående och den franska ensemblen gör ett strålande jobb. Bäst gillar jag den lille Dominique Pinon som internen Cesar, en mycket skicklig aktör som ofta arbetar med både Caro och Jeunet.

Jag misstänker att ”Dante 01” kommer att smyga sig fram på den svenska DVD-marknaden och kanske till och med försvinna i mängden. Jag hoppas dock att så inte är fallet, den här filmen förtjänar att ses och avnjutas av många filmälskare.

Rekommenderas!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer