Vrålet från vildmarken

  • Svensk titel: Vrålet från vildmarken
  • Originaltitel: The Great Outdoors
  • Speltid (min): 86
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-06-30

Recension - Blu-ray/DVD

Chet Ripley vill bara väl. Den här sommaren tar han åter med hela familjen till en härlig semesterweekend i bergen där han har hyrt ett hus. Planen är att i lugn och ro kunna ägna helgen åt fiske, vandring och framförallt umgås med sin familj. Fast han hade gärna nöjt sig med de allra närmaste...

När svågern och svägerskan samt deras ouppfostrade ungar dyker upp oanmälda ser Chet framför sig hur hela semestern är förstörd. Men han är inte den som ger sig i första taget utan gör sitt bästa för att det ska bli lyckat ändå. Det blir dock inte lätt...

”Vrålet från vildmarken” är en komedi skriven av John Hughes, mannen bakom ”Ett päron till farsa”, ”Breakfast Club”, ”Fira med Ferris”, ”Weird Science” och otaliga fler komedisuccéer. I huvudrollerna som Chet och den ohängde svågern ser vi John Candy och Dan Aykroyd och som svägerskan ser vi Anette Bening i sin filmdebut. De gör alla bra ifrån sig, även om Candy är den stjärna som glänser starkast här. Tragiskt att han gick bort i förtid, vi förlorade en stor komiker med stort hjärta.

Filmen är fylld med slapstickhumor, det är allt från dratta på ändan till talande tvättbjörnar men det blir aldrig för mycket utan det håller sig på en sund nivå. För även om filmskaparna satsat mycket på det rent komiska görs det hela tiden med mycket värme.

”Vrålet från vildmarken” når i min mening inte hela vägen upp till tidigare nämnda Hughes-filmer, men det är definitivt en klassiker som tål att ses om flera gånger.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer