De laglösa

  • Svensk titel: De laglösa
  • Originaltitel: The Long Riders
  • Speltid (min): 96
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-08-18
  • IMDb: De laglösa

Recension - Blu-ray/DVD

Äntligen!

Nej, det handlar inte om Gert Fylking och presentationen av de nominerade till årets Nobelpris i litteratur, det är mycket bättre än så. Studio S Entertainment ger nämligen ut en av mina absoluta favoritfilmer på svensk DVD; Walter Hills klassiska western ”De laglösa” (”The Long Riders” i original).

”De laglösa”, som släpptes 1980, berättar (en del av) historien om den ökände western-banditen Jesse James och hans gäng. Förvisso en historia som berättats många gånger innan dess, och åtskilliga gånger efteråt. Men aldrig har det gjorts på det här sättet. På klassiskt Hill-manér bjuds det rikligt på generöst tilltagna squibs och action i slowmotion, men det som verkligen står ut är rollbesättningen. Vad som till en början kan ses som en billig gimmick för att locka publiken visar sig vara ett genidrag: Alla brödraskaror som förekommer i filmen spelas av riktiga bröder. Och vilka brödraskaror sedan, oj oj oj...

Som Jesse och Frank James ser vi James och Stacy Keach, bröderna Cole, Jim och Bob Younger spelas av David, Keith och Robert Carradine, bröderna Ed och Clell Miller spelas av Dennis och Randy Quaid och bröderna Charlie och Robert Ford spelas av Christopher och Nicholas Guest. Genialiskt, och väldigt – VÄLDIGT – effektivt.

Så nu har vi en regissör som kan action och western, en imponerande skara av skickliga skådespelare och en story som än idag fascinerar. Filmen må ha 30 år på nacken, men det enda som skvallrar om filmens ålder är att skådespelarna ser så mycket yngre ut. I övrigt känns filmen oerhört fräsch och modern, om man nu kan säga det om en western.

”De laglösa” är definitivt ett måste för alla western och/eller actionfans. För att utnyttja en sliten fras: ”They don't make 'em like they used to”.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer