Kanonerna i öknen

  • Svensk titel: Kanonerna i öknen
  • Originaltitel: Raid on Rommel
  • Speltid (min): 94
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-08-18

Recension - Blu-ray/DVD

Libyen, 1943. Kapten Foster har fått i uppdrag att frita en brittisk styrka och med deras hjälp spränga nazisternas kanoner i Tobruk och därmed bereda väg för de allierades invasion. Som om det inte vore svårt nog visar det sig att fångkonvojen inte alls består av tränade soldater utan av skadade män och sjukvårdare utan militär bakgrund. Dessutom tänker inte Rommel och hans pansardivision låta dem komma undan så lätt...

”Kanonerna i öknen” är en klassisk krigsfilm av typiskt 60/70-talssnitt. Snyggt foto som blandas med journalfilmer vid behov och lite lagom pompös musik. I huvudrollen ser vi Richard Burton, som dock inte verkar alltför engagerad i sitt agerande.

Det är tyvärr något som smittar mig som åskådare. Jag hade enormt svårt att engagera mig i den här filmen och för att vara bara 94 minuter kändes den väldigt lång. I vanliga fall har jag inget emot den här genren, och Richard Burton har många gånger bevisat att han hanterar den mycket väl. Herregud, ta bara ”Örnnästet” som exempel!

Filmen är välgjord i sig men det lilla extra saknas, det som får mig att vilja se den och se den igen. Tråkigt att säga det, men jag blev besviken.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer