Kött och blod

  • Svensk titel: Kött och blod
  • Originaltitel: Flesh + Blood
  • Speltid (min): 120
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-08-25

Recension - Blu-ray/DVD

Året är 1501 och det är inte bara lattjolajban i Europa. Det är våldsamheter, belägringar, plundringar och svåra sjukdomar överallt. Legoknekten Martin och hans kumpaner anlitas för att återta en krigsherres slott och utlovas en riklig belöning för detta. Men när arbetet är slutfört säger krigsherren ”Pilutta er” och kör iväg hela patrasket utan så mycket som ett tack.

Martin blir givetvis lite sur och hämnas genom att kidnappa den tilltänkta frun till krigsherrens son. Agnes, som den sköna jungfrun heter, får se sin gyllene framtid utbytt mot ett smutsigt liv bland rövarna och jungfru förblir hon inte heller, tack vare Martin.

Givetvis blir krigsherren och hans son lite gramse och bestämmer sig för att rädda Agnes, men för att göra det måste de först besegra Martin och hans mannar, och är lättare sagt än gjort...

”Kött och blod” är den första engelskspråkiga filmen som holländske regissören Paul Verhoeven gjorde och är den film som satte honom på kartan. Bara två år senare gjorde han ”RoboCop” och sedan radades succéerna upp efter varandra. Ja, ett par stycken i alla fall.

Som legoknekten Martin ser vi Verhoevens gamle parhäst Rutger Hauer som här var på toppen av sin karriär. Samma år hade han spelat in ”LadyHawke” och året efter kom både ”Liftaren” och ”Wanted: Dead or Alive”. Jungfrun Agnes spelas av Jennifer Jason Leigh, som här får visa upp sin talang och lite till.

Det här är en härlig film! Vi snackar medeltid, svärdfighter, katapulter, lösaktiga kvinnor, en hel del naket (det är ju trots allt en Verhoeven-film) och våld i massor. Man skulle kunna kalla det för en klassisk matinéfilm, där allt dragits upp till 11. Titeln säger allt: ”Kött och blod”.

Jag hade vansinnigt roligt när jag såg filmen, den är snygg att titta på och extremt underhållande. Dessutom är det ju Rutger Hauer när han var som bäst, det kan inte bli fel.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer