Americano

  • Svensk titel: Americano
  • Originaltitel: Americano
  • Speltid (min): 95
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-08-11

Recension - Blu-ray/DVD

Chris och hans polare har bestämt sig för att spendera sin sista ”fria” sommar, mellan studietidens slut och yrkeslivets början, på resande fot. I Pamplona rusar de med tjurar och festar och det är också här som han möter den vackra Adela.

Han fascineras av Adela, och tillsammans spenderar de ett par härliga dagar. När semesterdagarna börjar tryta och det snart är dags att återvända till USA börjar Chris ta allvarliga funderingar runt sin livssituation. Ska ha göra det som alla förväntar sig av honom, ta det där fina jobbet och bygga upp en karriär, eller ska han leva sitt eget liv, förverkliga sig själv och bli lycklig?

”Americano” är en liten fin ”coming of age”-film med Joshua Jackson (”Dawson's Creek”) i huvudrollen. I övriga roller ser vi Leonor Varela och Ruthanna Hopper, dotter till nyligen bortgångne Dennis Hopper som vi också får se här i en liten biroll.

Jackson gör bra ifrån sig, hans karaktär är en ganska nedtonad sådan så det är inte några yviga överspel att tala om. Likaså gör fröken Varela en inspirerande insats som Chris musa Adela.

Det är en väldigt vacker film, mycket beroende på de enastående miljöer den är filmad i. Vissa scener är av förklarliga skäl av sämre kvalitet då de är tagna från andra källor (en tjurfäktningsmatch t ex) men det ser oftast väldigt bra ut, mycket värme i bilden.

”Americano” är en ganska sävlig film och inget jag skulle rekommendera till actionfansen. Ibland känns det som om den trampar på stället, vilket drar ner betyget en smula. Det blir en stark tvåa från mig.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer