Herre på täppan

  • Svensk titel: Herre på täppan
  • Originaltitel: El rey de la montaña
  • Speltid (min): 84
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-09-15

Recension - Blu-ray/DVD

Efter att ha blivit bestulen på sin plånbok under ett stopp på en bensinmack beger sig en minst sagt irriterad Quim vidare på sin resa genom den spanska landsorten. När han sitter och muttrar bakom ratten smäller det plötsligt till – han har blivit beskjuten! Efter att ha fått bilen totalförstörd blir Quim tvungen att ta sig fram till fots, hela tiden med en okänd fiende bakom sig. Vem är det som skjuter på honom, och varför? Ska han överleva? Vem blir näste herre på täppan?

”Herre på täppan” är en spansk thriller från 2007 med för mig helt okända namn framför kameran. Jag vet inte vad ni tycker, men personligen tycker jag att det är skönt att se en film med helt nya fräscha ansikten, utan gammalt bagage med sig. I huvudrollen som Quim ser vi Leonardo Sbaraglia och tillsammans med María Valverde gör han en trovärdig tolkning av en man på flykt för sitt liv.

Det är definitivt en tät och spännande film, snyggt fotad i miljöer som gjorda för ändamålet. Allteftersom filmen går blir den mer och mer obehaglig och även om det är lätt att dra paralleller till andra filmer, som t ex ”Eden Lake”, står den stadigt på egna ben.

”Herre på täppan” lider av ett aningen generiskt omslag som tyvärr inte skapar något större intresse, men låt er inte luras. Det här är en väldigt bra film.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer