At Close Range

  • Svensk titel: At Close Range
  • Originaltitel: At Close Range
  • Speltid (min): 111
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-09-22

Recension - Blu-ray/DVD

Wow.

Jag vet inte hur jag lyckats missa den här filmen under alla dessa år. Det är inte så att jag inte visste att den fanns, jag var fullt medveten om dess existens men trots det har jag aldrig sett den. Förrän nu. Wow.

Filmen jag pratar om är James Foleys ”At Close Range” (svensk bio/video-titel ”Öga mot öga”). Det är ett mycket starkt och välspelat drama som bygger på sanna händelser i USA under 70-talet, där en sann ”familjefar” drog in sina söner på den kriminella banan men som samtidigt inte ryggade för att göra allt för att skydda sig själv först till varje pris.

Det är en fantastisk ensemble som berättar historien för oss. I huvudrollen som den unge Brad, en fattig kille i Pennsylvania som fördriver tiden med att meka med bilar, dricka bärs och röka gräs, ser vi en blott 26-årig men redan otroligt slipad Sean Penn. Den yngre brodern Tommy spelas av Chris Penn och bland deras kompisgäng ser vi andra blivande stjärnor som Crispin Glover och Kiefer Sutherland. Den grymme men ack så charmerande fadern Brad Sr. spelas briljant av Christopher Walken och jag säger det rakt ut – den mannen är en av de absolut skickligaste skådespelarna vi har! Andra kända namn i rollistan är Mary Stuart Masterson, som spelar Brads flickvän, och David Strathairn som ingår i Brad Sr.s gäng.

Historien i och bakom ”At Close Range” är mycket fascinerande och samtidigt mycket tragisk. I fel händer hade det kunnat resultera i en billig, exploaterande film men regissören James Foley har tillsammans med sina fantastiska skådespelare skapat en film som är både varm och brutal, kärleksfull och hatisk, vacker och hemsk.

Jag förstår inte att jag inte har sett filmen tidigare. Men samtidigt är jag lycklig över att fortfarande känna känslan av att se den för första gången, helt fräsch. Det är en fantastisk film och betyget är givetvis en femma!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer