Au Revoir Taipei

  • Svensk titel: Au Revoir Taipei
  • Originaltitel: Yi ye Taibei

Recension - Blu-ray/DVD

”Au Revoir Taipei” är en ganska tramsig och meningslös film kan tyckas. Detta hindrar den inte från att vara ganska underhållande i all sin banalitet. Den handlar om Kai, invånare i Taipei, förälskad i en fransk flicka som han endast har kontakt med via telefon. En vacker dag ringer hon och bryter upp = Kai bryter samman. Men som den rationella människa han är låter han sig inte nedslås, utan bestämmer sig bege sig till frankofilernas dunkla hemvist. Men ett litet problem står emellan honom och herraväldet, nämligen deg.

Detta är ramberättelsen för denna lilla söta film som utspelar sig (närmast) inom loppen av en nattlig eskapad i jakt på stålarna. Mer hade kanske inte behövts om man bara hade lyckats med att renodla de ingredienser man besitter. Inte sällan skapas ju stor konst utifrån det lilla, men att kalla detta stor konst vore en hisnande överdrift.

Titeln antyder att det här ska vara någon slags stadssymfoni där Taipei spelar lika stor roll som Kai och hans hipsterpolare. Så blir det aldrig riktigt, utan staden i fråga hade förmodligen kunna bytas ut mot en valfri annat, utan att slutresultatet skulle påverkats. Det är tråkigt, då exorcismen till hög grad fortfarande lever, frodas och uppskattas i filmmediet.

Karaktärerna som vimlar runt i staden blir aldrig heller någonting mer än kroppar med poppiga frisyrer. Tacksamt att titta på, men något slags karaktärsdjup hade varit välkommet. Exempelvis hade det förmodligen varit intressantare om man hade fått veta hur Kai rimligtvis förmått förälska sig så i sin telefondejt att han behöver ränna med gangsters och snutar i hälarna natten lång. Övriga relationer lämnas också lika outforskade.

Men hur ointressant det än må vara besitter filmen ändå en lyskraft som lyser upp biomörkret en smula. Man kan i festivaltider som dessa behöva sockersöt liten pastell-injektion som antidos till apatiska ryska bönder och misshandlade prostituerade. I så fall kanske inte ”Au revoir Taipei” är en så dålig idé ändå.

Kim Ekberg

Kommentarer