Night Catches Us

Recension - Blu-ray/DVD

”Night Catches Us” är, av vad jag på efterhand har kommit att förstå, en smärre storfilm. Den marknadsförs kanske inte som det på min lilla pyttetext i katalogen, men den har rönt framgångar på Sundance, och finns till och med representerad på Apple Trailers. Och visst, filmen besitter helt klart en viss tyngd andra filmer saknar.

I festivaltider tvingas man se en hel del ganska bleka taffelverk, och därför är det kul att se något som liksom denna film har någonting 1.)att säga 2.)är skapad med en viss seriositet och tyngd.

Filmen utspelar sig i efterdyningarna av det sena sextiotalets människorättsliga revolutioner. En man med rötter i Black Panthers kommer tillbaka till Philadelpia där hans bakgrund fortfarande inte är bortglömd. Han tvingas ta i tu med sina problematiska rötter, allt till tonerna av ”The Roots” musik.

Det är i det lilla filmens storhet finns. När saker och ting tyvärr blåses upp skevar det en smula. Stämningen och tidsandan fångas på ett ypperligt sätt, och samtliga aktörer känns trovärdiga. Man skulle hållit ambitionerna till att vara ett närgånget drama som andas Cassavetes. Men tyvärr blir det lite för mycket Nick än John. Man borde slopat svulstiga montage och istället fokuserat på det verkligt intressanta, människorna. För det är annars det som är filmens storhet för att citera mig själv: ”att den behandlar sökandet efter tillhörighet, inte nödvändigtvis som en rasfråga”.

Kim Ekberg

Kommentarer