Bruden bar svart

  • Svensk titel: Bruden bar svart
  • Originaltitel: Le mariée était en noir
  • Speltid (min): 103
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-10-20

Recension - Blu-ray/DVD

Julies bröllop skulle bli så vackert, och en början på ett långt och lyckligt äktenskap. Men när brudgummen skjuts ner på kyrktrappan och dör i hennes armar förstörs allting på några få sekunder. Julie bestämmer sig där och då att hämnas sin älskade till varje pris. Sakta och metodiskt söker hon upp alla inblandade i dådet och tar ut sin hämnd. De ska få stå till svars för vad de gjort!

Den fantastiska Jeanne Moreau spelar Julie, en svart änka utan nåd i Francois Truffauts klassiker ”Bruden bar svart”. Det är en raffinerad film med en perfekt cast. Efter att ”Kill Bill”-filmerna haft premiär snackades det mycket om att just denna film skulle vara en av de många förlagorna, och pekade på det faktum att bruden som blev änka på sin bröllopsdag har en lista med förövarnas namn där hon stryker över dem en efter en. Tarantino själv hävdade att han aldrig sett filmen och jag är nog benägen att tro honom. Med tanke på att han inte tidigare varit rädd för att ”erkänna” att han lånat från andra filmer kan jag inte se varför han skulle göra det den här gången. Hur som helst...

”Bruden bar svart” är Truffauts hyllning till skräckmästaren Alfred Hitchcock, och det märks. Filmen bygger på en roman av Cornell Woolrich (under pseudonymen Michael Irish), som också skrev ”Fönstret mot gården” och Hitchcocks favoritkompositör Bernard Herrman skrev musiken. Faktum är att vid filmens premiär blev den av många kritiker kallad ”Hitchcocks 51:a film”.

Har ni tidigare sett filmen? Se den igen! Har ni inte sett den? Vad väntar ni på, se den snarast!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer