Countdown to Zero

  • Speltid (min): 91

Recension - Blu-ray/DVD

När atombombsskräcken var som störst under kalla kriget kunde det gå så långt att folk flydde en hotad Stockholmstillvaro för ett liv ute på den norrländska landsbygden, långt från allt vad kärnvapenhot heter. Numera är det väl knappast någon som ligger sömnlös över atombomber, när det finns så mycket annat att bekymra sig för. Men kanske ska vi inte känna oss alltför trygga i en värld som har fler kärnvapennationer än någonsin tidigare. Å andra sidan har de största innehavarna USA och Ryssland dragit ned på sin arsenal, så utvecklingen går i båda riktningarna. Det, bland mycket annat, är frågor man får fundera på när man ser Lucy Walkers dokumentärfilm ”Countdown to Zero”.

Förekomsten av kärnvapen granskas ur flera olika vinklar och det spekuleras såväl i hur svårt det är för terrorister att komma över dem som vilket ansvar nationer som USA har i att själva påbörja nedrustningen innan de lägger sig i omvärldens politik. Formen är typiskt amerikansk och informativ. Intervjuer med auktoriteter och politiker blandas med arkivmaterial och grafik i ett aldrig sinande flöde av bilder. En saklig berättarröst orienterar oss genom det vittomfattande materialet och påträngande musik hjälper oss att känna rätt saker vid rätt tillfällen. Det är intressant men också en smula frustrerande.

Den världsbild som målas upp är mörk. Sedan atombombens tillkomst i USA under andra världskriget har det ofattbart dödliga vapnet spritt sig likt ett gift över världen. Om ni har bomb, ska vi också det. Det är visserligen dyrt att tillverka kärnvapen men enligt experterna är det egentligen inte speciellt svårt. Och även om chansen för att någon avsiktligt ska lyckas använda vapnet är liten finns alltid risken att ett missförstånd ska utlösa atomkrig, något som illustreras med flera historiska exempel när det varit nära, exempel som åtminstone jag varit omedveten om.

Mot slutet fokuserar Walker på de positiva förändringar som faktiskt skett och till jublande körmusik påpekas att vi som samhällsmedborgare har en uppgift att pressa våra politiker till nedrustning. Om det gör mig lugnare vet jag inte men man får väl se till att hålla sig sysselsatt utifall att föreställningarna om mänsklighetens undergång skulle bli allt för påträngande.

Johannes Hagman

Kommentarer