Draquila - Italy Trembles

  • Svensk titel: Draquila - Italy Trembles
  • Originaltitel: Draquila - L'Italia che trema

Recension - Blu-ray/DVD

Förmodligen är vi alla vid det här laget medvetna om Italiens nationella travesti, och Berlusconis kroniska enfald. Filmer är det gott om som påpekar detta och gör en irriterad och uppgiven, samtidigt som road över händelsernas orimlighet och idioti.

”Draquila” är ännu en film på detta tema, vilken säkerligen kommer att mötas av nyfikenhet på festivalen. Visad på Cannes och självklard stoppad av en premiärminister som inte ens sett den. Filmen utgår från en jordbävning som ruinlägger delar av Italien. Berlusconi ser ett ypperligt tillfälle att tvätta sin smutsiga byk genom att spela hjälten för dagen, och samtidigt tjäna lite pengar på kuppen.

Filmen är självklart djupt skakande på alla sätt och vis, men ämnet gestaltas lite väl uppsluppet för min smak. Man har tydligt inspirerats av Michael Moore's filmer, men saknar samma udd. Tråkig komisk atmo-grafik tar bort stora delar av allvaret, men skapar självklart också en mer lättuggad film.

Så som så många aktuella dokumentärer kan man slutplädera det som att innehållet är bättre än själva ytan, vilket fäller den ganska mycket. Men det är fortfarande en proffsigt genomförd film, effektivt berättad, och verkningsfull. Det finns många filmer som till och med saknar dessa vitala delar.

Kim Ekberg

Kommentarer