Kaboom

Recension - Blu-ray/DVD

Förmodligen får du ut mer av den här filmen om du slutar läsa min recension här, och istället bara går och ser den. För se den tycker jag absolut att du ska göra, det medelmåttiga betyget till trots. Jag blev mycket underhållen och medryckt av ”Kaboom”, även fast jag inte skulle vilja att alla filmer såg ut och lät på det här viset. Stundtals är den gräsligt ful och okänslig, men det är också stora delar av dess behållning.

Som avrundning på en lång och mödosam filmfestival är det här mer eller mindre den perfekta filmen. Den innehåller det mesta av festivalens filmutbud, fast komprimerat till nittio hisnande minuter. Man kan känna igen ”Heartbeats” såväl som valfri Twilight-Zone-film, men på ett lite mer försonande sätt.

Senast vi stiftade bekantskap med Gregg Araki var i och med hans hyllade ”Mysterious Skin”. Precis som den filmen innehåller denna överjordiska inslag, och har en ambivalent sexuell världsbild. Kinsey-skalan vänds fullkomligt ut och in och bak och fram i denna öppen -hjärtade och -sinnade film, vilket känns spännande och till och med fräscht.

”Kaboom” behandlar lättvindigt ämnen man annars brukar vara väldigt allvarlig angående:­ Sexualitet, uppväxt, kärlek, döden, konst och till och med filmen själv- allt med uppmaningen att sluta ta allt så seriöst. Världen må vara en sjuk plats, men det blir inte bättre om vi ägnar all kraft åt att sura över det.

Kim Ekberg

Kommentarer