Life 2.0

Recension - Blu-ray/DVD

En vacker dag i baktiden messade jag Stefan och frågade:
”Får jag installera Second Life på din data?”
Han svarade ja, och så gjorde jag det. Tyvärr laggade spelet fram i ungefär en frame i minuten, så jag fick ge upp projektet. Att det kanske inte var så tyvärr inser jag fem år senare efter att ha sett den skrämmande dokumentärfilmen ”Life 2.0”.

Att leva större delar virtuellt än i realiteten har på senare år snarare blivit norm än utopi. Många kan inte ens byta brallor utan att basunera ut det på hela Facebook. Second Life är ett utmärkt exempel på VR-beteende eftersom det tar i anspråk att simulera livet, skapa ett upphöjt sådant.

Dessa ämnen är intressanta och gruvligt skrämmande. Att få möjlighet och chans att ge upp sin köttsliga borg till förmån för ett självvalt alter-ego. Problemet med den här filmen är att den begränsar sig för mycket. Jag hade gärna sett en episk film om all form av online-betteende snarare än en reklamfilm för ett enda spel. Jag hade också hellre sätt att man tog upp fler än fyra fall, och dessutom från fler geografiska platser än Nordamerika.

Men tre klämmiga klappor får man ändå tack vare att filmen lyckas påvisa detta fenomen från flera vinklar än bara en. Jag hinner gripas och förfasas (och också tråkas ut en smula, för filmen är en kvart för lång). Det är en ganska mörk bild som målas upp över dagens samhälle, och det med rätta.

Kim Ekberg

Kommentarer