Fasan från avgrunden

  • Svensk titel: Fasan från avgrunden
  • Originaltitel: Terror from the Abyss
  • Speltid (min): 13
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-09-13

Recension - Blu-ray/DVD

1930, Miskatonic University i Arkham. Två forskare startar en expedition till Antarktis för att kartlägga de få kvarvarande vita fläckarna på världskartan. Till synes väl förberedda ger de sig iväg men det finns saker människan inte kan föreställa sig, saker som dessa två forskare snart kommer att upptäcka...

Kortfilmen ”Fasan från avgrunden” är baserad på H.P. Lovecrafts berättelse ”Vid vansinnets berg” och är mig veterligen den första filmatiseringen av just den historien. Regissören Daniel Lenneér har tagit till varenda knep i filmmakarhandboken och vi bjuds på en stumfilm(!) med både greenscreen, ler-animationer och rent tecknade inslag. Det är med andra ord en visuellt mycket lekfull film och det är en fröjd att se den.

På DVD:n finns både en svensk och en engelsk version, betitlad ”Terror from the Abyss”. Dessutom en hel del annat extramaterial, till exempel en förlängd version av Lenneérs första Lovecraft-filmatisering, ”De jordgömda”. Kan Daniel Lenneér vara den svenska motsvarigheten till Stuart Gordon månntro?

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer