Familjen Macahan - Box 4

  • Svensk titel: Familjen Macahan - Box 4
  • Originaltitel: How the West Was Won
  • Speltid (min): 480
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-09-08

Recension - Blu-ray/DVD

Den fjärde av fem Macahan-boxar bjuder på mer äventyr med Zeb, Luke, tant Molly och de andra. Upplägget är samma som i de tidigare boxarna så vi har även här fem discar med ett långfilmslångt avsnitt vardera.

Det som utmärker den här boxen från de övriga är att den innehåller ”The Enemy”, ett avsnitt med extra stort svenskintresse. Dels för att avsnittet regisserades av vår egen Gunnar Hellström men mest är det för att det är här vi för första och enda gången får träffa hövdingasonen Vargtass, spelad av Duane Loken. Loken, eller rättare sagt Vargtass, blev så enormt populär i Sverige efter att detta avsnitt visades att han blev hitbjuden för att turnera i folkparkerna! Dessutom medverkade han i den svenska scifi-komedin ”Gröna gubbar från Y.R.”, en film som de flesta helst glömmer bort.

En annan detalj som utmärker sig är att karaktären Orville Gant, en sheriff vars dotter är väldigt förtjust i Luke Macahan, nu spelas av Ken Curtis istället för Lloyd Bridges som i tidigare avsnitt. Tråkigt, även om Curtis inte på något sätt är dålig.

Så här långt in i serien börjar det ibland kännas som om idéerna börjar ta slut. Karaktärer som tidigare inte tagit allt för stor plats, t ex lillebrorsan Josh, får här bära upp hela avsnitt själv. Det vore synd att säga att det är ett misslyckande, men det tappar lite i tempot och känslan tyvärr.

Överlag är dock kvaliteten fortfarande väldigt hög och betyget blir därefter.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer