Bigfoot och Hendersons

  • Svensk titel: Bigfoot och Hendersons
  • Originaltitel: Harry and the Hendersons
  • Speltid (min): 100
  • Release (Blu-ray/DVD): 2011-01-26

Recension - Blu-ray/DVD

På väg hem efter en jakthelg i skogen kör familjen Henderson på vad de först tror är ett djur. Men vid en mer noggrann titt ser de att det är den mytomspunne Bigfoot! Övertygade om att de råkat döda den stora besten bestämmer de sig för att surra fast kvarlevorna på biltaket och ta med dem in till stan och kanske tjäna en slant eller två.

Vad ingen hade räknat med är att varelsen inte alls är död, utan bara rejält omtöcknad. Lagom till att Hendersons kommer hem till sitt hus vaknar han till liv och går bärsärkagång i hemmet; trappor trampas sönder, dörrkarmar trycks upp i taket och kylskåp välts omkull. Kort sagt, kaos uppstår.

Ganska snart inser de dock att den stora besten är mer än bara ett djur; det är en intelligent varelse de har att göra med. Inte heller är den aggressiv utan snarare väldigt vänlig och sällskaplig. Förtjusta i sin nyfunne vän låter de honom stanna i huset och kallar honom för Harry.

Men det är svårt att hålla en bigfoot hemlig och det dröjer inte länge innan en storviltjägare, som spenderat större delen av sitt liv åt att jaga just Bigfoot, får nys om familjens nya inneboende och bestämmer sig för att göra allt för att lägga beslag på sitt livs byte. Familjen Henderson tänker dock inte låta någon skada Harry...

”Harry och Hendersons” är en klassisk familjefilm från 1987 och räknas ofta till en av de bättre i genren. Det är en varm, härlig och rolig film som åtminstone jag aldrig tröttnar på. Pappan i familjen spelas av den alltid lysande John Lithgow och i andra roller ser vi namn som Don Ameche, M. Emmet Walsh och Melinda Dillon. Fast de största bidragen till filmens storhet står Rick Baker och Kevin Peter Hall för. Rick Baker, denne legendariske effektmakare, är mannen som skapade Harrydräkten och vilket jobb han gjort! En helt fantastisk dräkt som defnitivt står sig lika bra idag som när filmen hade premiär. Kevin Peter Hall är bjässen som gav Harry liv, och med ett suveränt kroppsspråk förmedlar han Harrys varje känslouttryck. Hall var, fram till sin allt för tidiga död, en mästare på liknande roller och han spelade bland annat Predatorn i de första två ”Predator”-filmerna.

Det här är en underbar film som passar lika bra för gammal som ung. Se den och mys med hela familjen!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer